Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

RadŽivimovanje, štirikratno praznovanje v Slovenj Gradcu [FOTO]

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 24. 09. 2023 / 12:36
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2023 / 10:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
RadŽivimovanje, štirikratno praznovanje v Slovenj Gradcu [FOTO]
Praznovali so kar štiri pomembne obletnice: 20 let programov RadŽivim, zlato mašo duhovnika Ernesta Berložnika ter srebrno mašo in rojstni dan duhovnika Simona Potnika. FOTO: Jerneja Golob

RadŽivimovanje, štirikratno praznovanje v Slovenj Gradcu [FOTO]

23. in 24. septembra je bilo v Pastoralni zvezi župnij Slovenj Gradec zelo praznično. Praznovali so namreč kar štiri pomembne obletnice: 20 let programov RadŽivim, zlato mašo duhovnika Ernesta Berložnika ter srebrno mašo in rojstni dan duhovnika Simona Potnika.

Srebrnomašnik Simon Potnik in zlatomašnik Ernest Berložnik. FOTO: Arhiv PZ župnij Slovenj Gradec

20 let programov RadŽivim

Začelo se je v soboto popoldne. S posebnim programom so obeležili 20-letnico RadŽivima. Za kaj gre? RadŽivimi so duhovno-počitniški programi, ki trajajo od enega vikenda do tedna dni. Začelo se je s poletnim programom za otroke, pozneje pa so se razvili še RadŽivimi za druge skupine. »RadŽivimi pomenijo navdušenje nad življenjem, navdušenje nad ljubeznijo, navdušenje nad Bogom in Cerkvijo,« je izpostavila Janja Berložnik Šuler.

Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec organizira sedem RadŽivimov: za otroke, družine, mlade, seniorje, Pastirjev RadŽivim za vse odrasle, RadŽivim pod šotori in poseben program RadiBiŽiveli, ki deluje kot pomoč misijonom.

Glavni sogovornik je bil župnik Simon Potnik, idejni oče RadŽivimov. Pridružili so se tudi predstavniki vseh sedmih RadŽivimov. Podelili so svoje vtise, izkušnje in doživetja s programov, ki so se jih udeležili ali jih soustvarjali.

Večerno slavljenje. FOTO: Arhiv PZ župnij Slovenj Gradec

Popoldan se je v večer prevesil s slavljenjem. Za glasbo so poskrbeli glasbeniki iz pastoralne zveze, ki tudi sicer organizirajo slavilne večere. Ves čas dogajanja so obiskovalci polnili strani knjig vtisov in želja, namenjenih duhovnikoma jubilantoma. Dan se je zaključil s pogostitvijo, na kateri ni manjkala niti RadŽivim torta.

Sproščeno vzdušje ob posebni RadŽivim torti. FOTO: Arhiv PZ župnij Slovenj Gradec

Dvojni jubilej: srebrna in zlata maša

V nedeljo so se župljani in prijatelji od vsepovsod zbrali ob oltarni mizi. S slovesno sveto mašo so se Bogu zahvalili za 25 oziroma 50 let duhovništva domačih duhovnikov Simona Potnika in Ernesta Berložnika. Srebrnomašnik si je za geslo izbral vrstico iz Janezovega evangelija: »Zaupajte, jaz sem svet premagal.« Ob 25-letnici duhovniške službe pravi: »Sanjal sem misijon in zdaj ga živim tu. Še vedno navdušen, drhte, zdaj že s sivo (srebrno :)) brado, s hvaležnostjo duhovnik.« Zlatomašnikovo geslo pa je iz Prvega pisma Korinčanom: »Pri vas naj se vse dela iz ljubezni.« Po 50 letih duhovništva še vedno »doživljam hvaležnost za poklic in za Božje usmiljenje. Rad živim in se veselim Božjega delovanja tukaj in zdaj.«

Torta za jubilanta. FOTO: Patricija Gril

Za uvod v sveto mašo so zbrani prisluhnili zanimivemu pogovoru s slavljencema – govora je bilo o njuni duhovniški poti.

Z nekaterimi odgovori sta jubilanta nasmejala vse zbrane. FOTO: Arhiv PZ župnij Slovenj Gradec

Nekaj vprašanj za župnika in njunih odgovorov:

Koliko svetih maš sta darovala v teh 25 oz. 50 letih?

Simon: Sto!

Simon Potnik: Vera se ne živi znotraj cerkvenih zidov. Tam se krepi, zdravi. Ampak vera se živi zunaj, tam učinkuje. FOTO: Patricija Gril

Koliko otrok sta krstila?

Simon: Vse.

Koliko parov sta poročila?

Ernest: Bog ve.

Simon: Tiste, ki so prišli in želeli.

Ernest Berložnik: Bog je deloval. Po mnogih stvareh, zlasti v odnosih. FOTO: Patricija Gril

Kako vaju je Bog poklical v duhovniško službo?

Ernest: To je bila ena lepa zgodbica enega malega ministranta in enega fajn kaplana, ki ga je navdušil. Potem so tu lepi odnosi v župniji in družini. Radi smo preživljali čas v farovžu, imel sem kolege in prijatelje, ki so imeli podobne ideale.

Simon: Bilo je to, da nisem dobro spal. Bog me je poklical in ni mi dalo miru. Pa to ne pomeni, da je vsak, ki slabo spi, za župnika! Ključno vprašanje pa je bilo, kje sem z vsem srcem. Ker marsikje sem bil, ampak ne zares.

FOTO: Patricija Gril

Kaj je pri vajinem delu obrodilo sadove?

Ernest: Bog je deloval. Po mnogih stvareh, zlasti v odnosih.

O sobivanju štirih duhovnikov:

Ernest: Že ob stvarjenju je Bog ugotovil: ni dobro človeku samemu biti.

Simon: Ravno te dni smo v brevirju brali: kako lepo in dobro je, če bratje prebivajo skupaj. Nisem si prestavljal, da bom to doživel. Res je lepa dinamika. Božji blagoslov.

Prišla je tudi Milada Kalezić. FOTO: Patricija Gril

O smerokazu:

Simon: Zadnje čase je moj smerokaz vprašanje: a je to smer Jezus Kristus? Ni? Potem se ne ukvarjam s tem. Vse, kar se dotika ljubezni, občestva in prijateljstva, je smer Jezus Kristus. In k temu stremimo.

Iz Potnikove pridige

V pridigi je Simon Potnik med drugim dejal: »S tem praznovanjem gledamo nazaj in vidimo blagoslove. Ko gledam na to pot in vsa srečanja, doživljam hvaležnost.« Svoja premišljevanja ob Božji besedi v tem letu je povzel tako: »Vera se ne živi znotraj cerkvenih zidov. Tam se krepi, zdravi. Ampak vera se živi zunaj, tam učinkuje.«

S podžupanom Mestne občine Slovenj Gradec Petrom Pungartnikom. FOTO: Patricija Gril

Potnik želi, da bi si za zgled jemali Božjo ekonomijo, matematiko in geometrijo. Ekonomija? »Saj veste, dve ribi in pet hlebov.« Matematika? »2 + 1 = 3. Kjer sta dva v Njegovem imenu, je Bog zraven!« in »Kolikokrat naj odpustim? 70 x 7-krat?« Geometrija? »Bog je v središču. To je to, potem lahko stvari delujejo.«

»Bolj kot vašo pamet potrebujeva vašo molitev. Hvala za vaše dobrohotne nasvete, a bolj kot to potrebujeva molitev. Res vas prosiva, molite za naju.« FOTO: Patricija Gril

»Res vas prosiva, molite za naju!«

Jubilanta sta mašo darovala za vso skupnost, zlasti za vse preizkušane in utrujene. Simon je spomnil, da se trpljenje sedanjega časa ne more primerjati z milostmi, ki jih ima Bog pripravljene za vse nas. »Bolj kot vašo pamet potrebujeva vašo molitev. Če bi poslušala vse, ki nama želite soliti pamet, bi bilo tako slano, da ne bi bilo za jesti. Hvala za vaše dobrohotne nasvete, a bolj kot to potrebujeva molitev. Res vas prosiva, molite za naju,« je poudaril srebrnomašnik.

Voščilo v imenu Pastoralne zveze župnij Slovenj Gradec. FOTO: Arhiv PZ župnij Slovenj Gradec

Ob koncu je zbrane nagovoril tudi podžupan Mestne občine Slovenj Gradec dr. Peter Pungartnik: »Njuno delo, njuno življenje, njun odnos je nekaj, kar nas navdihuje.«

Sveti maši so sledila voščila in darila, župnik Simon je obenem praznoval še rojstni dan, vse zbrane pa je čakala še bogata nedeljska pogostitev, ki jo je, kljub neprestanim dežnim pošiljkam, prijetno začinilo sproščeno druženje.

Več fotografij pa v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo za povečavo in nato drsenje s puščico v levo in desno).

Nalaganje
Nazaj na vrh