Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rafko Klemenčič: Če nadangel Rafael nima cerkve, ima pa vsaj okusne slaščice

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 29. 09. 2023 / 05:05
Oznake: Duhovnik, God, Svetniki
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2023 / 07:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rafko Klemenčič: Če nadangel Rafael nima cerkve, ima pa vsaj okusne slaščice
Rafko Klemenčič: »Ko postajam starejši, se še bolj zavedam lepote tega imena.« FOTO: Vid Ponikvar, Sportida

Rafko Klemenčič: Če nadangel Rafael nima cerkve, ima pa vsaj okusne slaščice

Med nadangeli, Božjimi poslanci, po imenu poznamo tri: Mihaela, Gabriela in Rafaela. Če smo njihove godove nekdaj praznovali ločeno, imajo po prenovljenem bogoslužnem koledarju skupni praznik, ki ga obhajamo na današnji dan, 29. septembra. O njegovem zavetniku nadangelu Rafaelu smo se pogovarjali z godovnjakom Rafkom Klemenčičem, župnikom v Kamnjah, Črničah in Batujah.

Rafael na Slovenskem ni pogosto ime. Kako ste ga dobili vi?

Starši so mi ga dali po očetu, ki je tudi nosil to ime.

Ime Rafael pomeni »Bog zdravi« ali »Božje zdravilo«. V čem je vaše ime »res vaše«?

Pogosto pomislim na to poslanstvo. V Tobitovi knjigi Rafael ne ozdravi le telesne bolezni, slepote. Celotno Tobitovo družino ozdravlja duhovnih ran, ki se prenašajo iz roda v rod. Tudi danes nosimo s seboj veliko bremen, ki jih Bog želi uporabiti, da bi jih obrnil v naše dobro. Nadangel je to delal, ne da bi vzbujal pozornost, bil je le poslanec in spremljevalec.

Ni vas veliko, ki imate za krstne zavetnike angele, celo nadangele. Ste kaj ponosni na to?

Zelo sem ponosen in hvaležen. Ko postajam starejši, se še bolj zavedam lepote tega imena.

Sveto pismo o nadangelu Rafaelu kot zdravilcu telesa in duha poroča v Tobijevi knjigi. Velja za zavetnika lekarnarjev, rudarjev, krovcev, bolnikov, romarjev, popotnikov, mornarjev ter proti boleznim oči in kugi. Je pa tudi vaš krstni zavetnik. Kdaj se mu priporočate?

Največkrat pri svojem vsakdanjem delu, da bi izbiral prave poti in opazil stisko. In za varno vožnjo. Lahko je priprošnjik mladim, da bi srečali pravega moža, ženo. Ker le Bog pozna našo zgodovino in prednike, največkrat ne moremo pravilno videti pomena preizkušenj, ki nas doletijo. Mariskateri zakon bi ostal skupaj in marsikateri duhovnik, redovnik bi nadaljeval s poslanstvom, če bi vedeli, da se jim nekaj težkega dogaja z namenom. Z zakonom Tobije in Sare je bila odrešena preteklost obeh njunih družin.

Rafko Klemenčič: »Največkrat ne moremo pravilno videti pomena preizkušenj, ki nas doletijo.« FOTO: Vid Ponikvar, Sportida

Če pogledate svoje lastnosti in življenje, v čem najdete skupne točke z nadangelom Rafaelom? Se je težje poistovetiti z angelom kot s »človeškim svetnikom«?

Ni se težko poistovetiti. Angeli so zelo zgovorni. Njihovo veselje je Božja slava, veselje, da so poslani. Bog jim daje naloge in službe. Ni se jim treba ukvarjati sami s seboj. Ljudje hitro začnemo beračiti za človeškimi potrditvami. Tudi kristjani bomo bolj izžarevali, če bomo šli ven iz nas samih. Pri vsaki maši nas Bog na koncu pošlje: »Pojdite.«

Nadangela Rafaela v Svetem pismu spoznamo kot sopotnika, nekakšnega svetovalca mlademu Tobiji. Včasih nanj gledamo kot na botra. Komu ste vi najraje sopotnik, svetovalec?

Pogosto zakonskim parom, mladim. Ko jih spremljam, tudi sam dobim veliko navdihov, stik z boji, ki jih danes mladi in starejši bijejo. Podobno kot Rafael lahko pomagam mladim premagovati strah, ko je treba čustveno oditi od doma, starejšim pa strah pred tem, da bi otroke izpustili in jih soočili z nevarnostmi.

Sv. Rafael je bil nekako zaslužen za srečanje med Tobijem in Saro. Pravzaprav celo za to, da sta se vzela. Vemo, da veliko delate z zakonci ... Ste tudi vi že kdaj odigrali vlogo posrednika pri kakšnem paru? :)

Neposredno ne, verjetno pa posredno. Najlepše je, kadar Bog dela po tebi in tega sam ne veš. Vsako skupno bivanje mladih lahko rodi novo lepo zakonsko zgodbo.

Najlepše je, kadar Bog dela po tebi in tega sam ne veš.

V Sloveniji ni cerkve sv. Rafaela. Zdi se, da je med nadangeli kar malo zapostavljen … Kaj mislite, zakaj je tako?

Ja, večkrat sem se pošalil, da je zapostavljen, še dobro, da obstajajo okusne slaščice z njegovim imenom. :) Mihael je veliko bolj znan po poslikavah in posvečenih cerkvah. Glede na njegovo pomembno poslanstvo zlasti pri zdravljenju duhovnih ran slovenske zgodovine bi Rafael lahko bil zavetnik vsaj kakšne cerkve.

Sveti nadangel Rafael, kot ga je upodobil Bartolomé Esteban Murillo.

Ste že kdaj poromali h kateri od njemu posvečenih cerkva izven meja Slovenije?

Namen sem že imel, vendar mi še ni uspelo. V Italiji jih je nekaj, najbližja je v Benetkah.

Ste župnik župnije Kamnje, katere zavetnik je tudi nadangel – sv. Mihael. Kako boste te dni praznovali?

Ponosni smo na sv. Mihaela, ki že stoletja od tod brani Vipavsko dolino. Obhajali bomo slovesno sveto mašo, povabili so gosta, nekdanjega župnika zlatomašnika Marjana Jakopiča.

Ponosni smo na sv. Mihaela, ki že stoletja od tod brani Vipavsko dolino.

Pa sicer, kako praznujete svoj god?

Preprosto. Danes včasih že kar pretiravamo z rojstnimi dnevi. Otroke pri verouku spodbujamo, da si zapomnijo še dva datuma, krstni in godovni dan.

Ob prazniku svetih nadangelov lahko zmolimo molitev k nadangelu Rafaelu:

Veličastni nadangel sv. Rafael, veliki princ nebeških dvorov, ki sloviš po svojih darovih modrosti in usmiljenja. Ti si spremljevalec vseh popotnikov po kopnem, morju ali zraku, tolažitelj žalostnih in zatočišče grešnikov. Prosim te, pomagaj mi v vseh mojih potrebah in trpljenju tega življenja, kot si nekoč pomagal mlademu Tobiji na njegovem potovanju. Ker si »Božje zdravilo«, te ponižno prosim, ozdravi številne slabosti moje duše in bolezni, ki težijo moje telo. Posebej te prosim za (tu navedemo osebni namen) in veliko milost čistosti, da bom pripravljen postati tempelj Svetega Duha. Amen.

Nalaganje
Nazaj na vrh