Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Raketa z novim slovenskim satelitom poletela v vesolje

Za vas piše:
T. M.
Objava: 13. 07. 2022 / 17:40
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2022 / 17:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Raketa z novim slovenskim satelitom poletela v vesolje
FOTO: Andreja Seršen Dobaj/STA

Raketa z novim slovenskim satelitom poletela v vesolje

Z izstrelišča v Francoski Gvajani je danes nekaj po 15. uri v vesolje poletela nova evropska nosilna raketa Vega-C, na kateri je poleg ostalega tovora tudi novi slovenski satelit Trisat-R.

Izstrelitev rakete je bila sprva predvidena ob 13.13 po srednjeevropskem času, a so jo zaradi tehničnih težav nekajkrat preložili. Gre za nanosatelit, ki so ga razvili na Univerzi v Mariboru in je namenjen opravljanju meritev v srednji Zemljini orbiti na 6000 kilometrih višine.

Prvi polet nosilne rakete Vega-C prenaša v vesolje prve nanosatelite v srednjo Zemljino orbito. Trisat-R bo tako poletel desetkrat globlje v vesolje kot prvi satelit Trisat pred dvema letoma.

Življenjska doba satelita približno dve leti 

»Novi satelit, ki smo ga uspeli sestaviti v manj kot šestih mesecih, je v mnogih pogledih prvi na svetovni ravni,« je povedal vodja projekta Iztok Kramberger z mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter dodal, da gre satelit »v izjemno zahtevno okolje. Gre za pionirsko misijo, na katero stopamo skupaj Slovenci, Francozi in Italijani, pri čemer je naš satelit tokrat eden najzanimivejših, saj nosi celo kopico inovacij.«

Zaradi visoke stopnje sevanja je predvidena življenjska doba satelita približno dve leti. Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič je danes povedal, da je v načrtovanju že izstrelitev tretjega nanosatelita Trisat.

Pojasnil je, da se je Trisat razvil iz študentskega projekta, ki so ga na Feriju začeli izvajati pred več kot desetimi leti in predstavlja primer uspešnega izvajanja tretjega poslanstva univerze, to je prenos znanja v okolje.

Dobri dve uri po izstrelitvi naj bi satelit zapustil nosilno raketo in se utiril v orbito. Prvi stik z zemeljsko postajo, ki so jo v podjetju Skylabs postavili na obrobju Maribora, pa je predviden ponoči.

Nalaganje
Nazaj na vrh