Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rakovnik: blagoslov obnovljene cerkve in umestitev novega predstojnika salezijancev

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 25. 05. 2024 / 14:27
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2024 / 07:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rakovnik: blagoslov obnovljene cerkve in umestitev novega predstojnika salezijancev
Skupinska fotografija sodelujočih pri sklepni slovesnosti s sveto mašo. FOTO: Patricija Gril

Rakovnik: blagoslov obnovljene cerkve in umestitev novega predstojnika salezijancev

Župnijski misijon ob 100-letnici posvetitve cerkve na Rakovniku v Ljubljani je prinesel številne skrbno pripravljene in zelo dobro obiskane dogodke z bogatim programom. Zadnji, deseti dan misijona je bil rezerviran za sklepno slovesnost.

Predstavljena obnovitvena dela

Opoldne so bila v sveže prenovljeni župnijski cerkvi Marije Pomočnice, katere praznik smo obhajali včeraj, predstavljena obnovitvena dela, ki jih je vodil arhitekt Robert Dolinar.

»V tem trenutku se želimo Bogu zahvaliti za obnovljeno notranjost cerkve Marije Pomočnice,« je poudaril ekonom in koordinator prenove Janez Krnc ter se zahvalil župljanom za pomoč pri delovnih akcijah, prek 20 izvajalcem obnovitvenih del za strokovno izvedena obrtniška dela in arhitektu Robertu Dolinarju, ki je bil duša obnove.

Fotogalerija Patricije Gril:

Mimogrede: položenih je bilo za več kot 15 kilometrov kablov. Nov kip Janeza Boska pred cerkvijo je naredil kipar Edo Dolinar. Arhitekt Robert Dolinar je izpostavil, da so se z obnovo znova približali prvotni podobi cerkve, predvsem pa so ji želeli vrniti liturgični značaj. S svetlobo so želeli poudariti vstajenjsko veselje in spodbuditi praznovanje, kar se zelo sklada tudi s salezijansko karizmo.

Zakaj so delali, kot so delali? Po Dolinarjevih besedah sta jih vodili ena sama misel in želja: da bi v cerkvi začutili, da je naš dom, da nas objema in sprejema; in da bi nas vodila v skrivnost in lepoto krščanskega življenja. Tudi on se je zahvalil vsem sodelujočim pri prenovi: »Brez vas tega tukaj ne bi bilo.« Hvaležen je tudi vsej župniji za zaupanje.

Preberite tudi: Prej in potem: o prenovi rakovniške cerkve z arhitektom Robertom Dolinarjem

Sveto mašo daroval kardinal Artime

Sledila je slovesna sveta maša, ki jo je daroval španski kardinal Ángel Fernández Artime, vrhovni predstojnik salezijancev. Blagoslovil je obnovljeno cerkev.

Najprej je zbrane – med njimi je bilo tudi ogromno narodnih noš – nagovoril in vse pozdravil salezijanski inšpektor Marko Košnik ter kardinalu zaželel dobrodošlico. Navzoči so bili apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje in murskosoboški škof Peter Štumpf.

Fotogalerija Patricije Gril:

Med zbranimi so bili tudi salezijanci iz nekaterih tujih inšpektorij, skoraj vsi slovenski salezijanci, sestre HMP, številni drugi duhovniki … Iz družbenega sveta je bilo opaziti predsednika Nove Slovenije (NSi) Mateja Tonina. Kot je Košnik poudaril v nagovoru, si ob prazniku želi, da bi nas Marija vodila k Bogu.

Po evangeliju, ki ga je prebral letošnji novomašnik, salezijanec Gregor Markelc, je kardinal Artime v pridigi, ki jo je skušal narediti kratko (ker je bila iz italijanščine prevajana še v slovenščino) pojasnil, da je drugič tukaj, in poudaril pomen prisotnosti tolikih duhovnikov, škofov in nuncija. »To je salezijancem v veliko čast, ker je to čudovit izraz edinosti Cerkev,« je dejal.

Povedal je, da je bil še pred petimi dnevi v Kongu, kjer divja vojna. »Don Boskova hiša je sprejela 32.000 ljudi, ki bežijo pred vojno. Nimajo ničesar, toda nasmeha na obrazu niso izgubili. Kako to? Zavedajo se, da imajo nebeškega Očeta in Mater Marijo, kar jim daje gotovost in mir. Bil sem globoko pretresen,« je podčrtal kardinal.

Fotogalerija Patricije Gril:

»In to imamo tudi mi – gotovost v Bogu in Mariji, ki je naša pomočnica in priprošnjica. Je naša Mati, Mati vseh, in nas povezuje,« je nadaljeval Artime: »Ni vprašanje, ali gremo k maši (seveda gremo!), temveč to, ali nosimo Boga v globini srca.« Sam je v teh letih obiskal že 120 držav in povsod našel ljubezen do Marije.

Zakaj se mu zdi to pomembno? Ker nas ona vodi k Jezusu, si je odgovoril. »Ta cerkev je majhna, toda ljubka. Pa vendar polna smisla, ker od tod izvira toliko blagoslovov. Koliko bo čez 100 let ljudi, katerih življenje se bo spremenilo prav tu? To je za zdaj velika skrivnost,« je še dejal kardinal in zbrane pozval, naj zaupajo v Marijo Pomočnico in videli bodo, kaj so čudeži.

Salezijanci dobili novega predstojnika

Bogoslužje, ki so se ga udeležili rakovniški župljani in romarji od vsepovsod, so obogatili združeni pevci župnijskih pevskih zborov, orkester, ministranti in pritrkovalci. Obenem je bil to velik dogodek za vse slovenske salezijance in njihove sodelavce, saj je med sveto mašo vodenje salezijanske Inšpektorije sv. Cirila in Metoda – Ljubljana od Marka Košnika, ki je to službo opravljal od leta 2018, prevzel novoimenovani inšpektor oz. predstojnik Peter Končan.

Peter Končan je slovesno izpovedal vero in s kardinalom sta še uradno podpisala njegovo imenovanje. Predhodnik Košnik mu je predal oljno svetilko, ki jo je sam prejel pred šestimi leti in enim dnem. Artime je prepričan, da je opravil čudovito nalogo. Za to služenje se mu je iskreno zahvalil. Košniku se je za njegovo delo zahvalil tudi sobrat Gašper Otrin: »Sobratje ti kličemo: zbogom, hvala in Bog te živi!«

Fotogalerija Patricije Gril:

Iz ust salezijancev je prišla tudi prošnja Svetemu Duhu, naj novega predstojnika, za katerega se danes zahvaljujejo Bogu, obdari s svojimi darovi. Končan se je zahvalil »dobremu Bogu, ki vodi življenje vsakogar od nas«, pa Mariji Pomočnici, ki že celo stoletje kraljuje na tem hribu, in Don Bosku za njegovo karizmo.

Hkrati se je novi predstojnik pred Zahvalno pesmijo zahvalil kardinalu Artimeju, »da je kljub obilici obveznosti danes pri tem praznovanju z nami«, pa nunciju, škofom in vsem drugim častnim gostom ter vsem zbranim, ki so danes poromali k Mariji Pomočnici, in vsem, ki so kakorkoli sodelovali pri prenovi cerkve in celoletnem misijonu.

Fotogalerija Patricije Gril:

Sveti maši je sledil še blagoslov novega kipa sv. Janeza Boska na trgu pred cerkvijo. Kipar je po lastnih besedah Don Boska vprašal, kaj ima povedati, njegov govor pred blagoslovom pa je bil pravzaprav nagovor svetniku: »Si svetnik mladosti, posvečen mladim.« Svetnika je upodobil z mladostnikom, ki ima v roki telefon, zraven pa sta plešoča deklica in volk, ki ga je varoval pred nepridipravi.

Praznovanje se je nato nadaljevalo s pogostitvijo in pestrim spremljevalnim programom. Gotovo je zbrane najbolj presenetil kardinal Artime, ki je dokazal, da še kako ohranja salezijanskega in španskega duha. V roke je namreč vzel kitaro in zbranim zapel.

Nalaganje
Nazaj na vrh