Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rasizem v Italiji je precej razširjen

Objava: 13. 01. 2010 / 08:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rasizem v Italiji je precej razširjen

Po navedbah vatikanskega dnevnika 'L'Osservatore Romano' rasizem v Italiji ni bil odpravljen s padcem fašizma

Po nasilnih izgredih med prebivalci južne Italije in afriškimi delavci je vatikanski dnevnik 'L'Osservatore Romano' v svojem pisanju izpostavil pojav vedno bolj razširjenega rasizma, ki vlada že po vsej Italiji. Kot je zapisala rimska zgodovinarka Giulia Galeotti, Italijani nikoli niso izstopali po svoji odprtosti do tujcev.

Pri tem se Galeottijeva sicer ni poglabljala v nemire, do katerih je nedavno prišlo v italijanski pokrajini Kalabriji, saj je bil po podatkih milanskega dnevnika 'Corriere della Sera' prispevek napisan že pred tem. Povod za njen zapis naj bi bilo vztrajno klevetanje temnopoltega napadalca nogometnega kluba 'Inter Mailand', Maria Balotellija, s strani privržencev kluba. V italijanskem tisku je prispevek 34-letne zgodovinarke poskrbel za številne odmeve.

Galeottijeva je v vatikanski dnevnik zapisala, da je slepo sovraštvo in barbarstvo do ljudi, ki imajo drugo barvo kože, kljub splošnemu prepričanju, da je to že davno zaključeno, v Italiji tudi danes brez dvoma moč občutiti povsod, med vožnjo z vlakom, na sprehodu v parku, na nogometni tekmi... Rasizem v Italiji po njenih besedah ni bil odpravljen s padcem fašizma, ampak se je v povojnem času močno razširil.

Pisanju Galeottijeve pa se je uprl predstavnik Italijanske škofovske konference, ki je pristojen za zadeve migrantov, nadškof Bruno Schettino. V pogovoru za italijansko katoliško agencijo SIR je pojasnil, da v Italiji ne manjka pripravljenosti za sprejem tujcev. Po njegovem mnenju sicer resnično obstajajo 'določene oblike sovraštva do tujcev', vendar gre pri družbeni integraciji za dolgotrajen proces, ki potrebuje svoj čas in se 'ne more zaključiti že kar s prvo generacijo'.

Izgredi v Kalabriji po mnenju nadškofa Schettina niso znak rasizma. Vzrok za nemire ni toliko v uporu proti priseljencem, pač pa ‘izbruh značilnih socialnih problemov v naši družbi’.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh