Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ratzingerjev študijski krožek v Castel Gandolfu brez Benedikta XVI.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 06. 2013 / 08:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ratzingerjev študijski krožek v Castel Gandolfu brez Benedikta XVI.

Ratzingerjev študijski krožek v Castel Gandolfu brez Benedikta XVI.

Upokojeni papež pa je za srečanje konec letošnjega avgusta izbral temo in osrednjega predavatelja.

Študijski krožek upokojenega papeža Benedikta XVI. (2005-2013) se bo letos konec avgusta sestal brez svojega akademskega voditelja. Ta je sicer izbral osrednjega predavatelja, 65-letnega francoskega zgodovinarja Remija Braguea, in temo razprav, je pojasnil tiskovni predstavnik študijskega krožka, p. Stephan Horn, v pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNS. Benedikt XVI. pa mu je na zasebnem srečanju v začetku junija sporočil, da se srečanja sam ne bo udeležil.

Srečanje nekdanjih študentov Josepha Ratzingerja je predvideno med 29. avgustom in 2. septembrom v papeški letni rezidenci v Castel Gandolfu. Benedikt XVI. je zanj izbral temo z naslovom 'Vprašanje Boga pred ozadjem sekularizacije'.

P. Horn, ki je bil na regensburški univerzi asistent Josepha Ratzingerja, upokojenega papeža opisuje kot 'duhovno svežega'. Tudi če pri 86 letih pešajo telesne moči, je njegov spomin še svež, 'oči pa svetle in vesele'. Benedikta XVI. so zelo zanimale vse novosti. Že teden dni po umiku s papeškega položaja so se mu telesne moči vidno okrepile, je pojasnil p. Horn.

Srečanja z nekdanjimi študenti so se pričela leta 1977 in so bila ena izmed redkih stvari, ki jih nekdanji profesor Ratzinger ni opustil niti po izvolitvi na papeški položaj. Vsako leto je Benedikt XVI. v Castel Gandolfu okoli sebe zbral nekaj deset teologov, ki so pri opravili magisterij ali doktorat ali pa so z njim sodelovali kot asistenti.

Nekateri izmed nekdanjih Ratzingerjevih študentov delujejo v pastorali, številni so predavatelji na univerzah. Nekaj jih je prejelo škofovsko posvečenje, med njimi se najde tudi kakšen kardinal. Srečanja vedno potekajo za zaprtimi vrati in so običajno pomenila neke vrste 'vrnitev v stare čase', ko je nekdanji papež lahko razpravljal s svojimi študenti na akademski ravni, znanstveno obravnaval izbrane teme, odgovarjal in postavljal različna vprašanja. V preteklih letih so tako nekdanji Ratzingerjevi študentje razpravljali o Darwinu in evoluciji, o islamu, ekumenizmu, drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962-1965) in novi evangelizaciji.



Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine / Reuters




Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh