Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Razdalja do ubogih je tudi razdalja do Jezusa«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 06. 2018 / 09:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2018 / 12:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Razdalja do ubogih je tudi razdalja do Jezusa«

»Razdalja do ubogih je tudi razdalja do Jezusa«

V Vatikanu so predstavili papeževo poslanico za letošnji svetovni dan ubogih.

Papež Frančišek vernike poziva, naj v boju proti revščini med seboj sodelujejo in naj ne podležejo pritisku po družbenem položaju. »Ubogi ne potrebujejo družbenega položaja, ampak ljubezen,« sveti oče piše v poslanici za letošnji svetovni dan ubogih, ki so jo danes predstavili v Vatikanu. Svetovni dan ubogih, ki ga je papež prvič oznanil leta 2016, bomo obhajali 18. novembra (teden dni pred nedeljo Kristusa Kralja - bližina obeh tem naj bi izpostavila pomen ubogih v Božjem kraljestvu). Predvsem je pomembno, v letošnji poslanici piše Frančišek, da prizadetim resnično prisluhnemo.

»Kako je mogoče, da ta krik, ki se dviguje k Bogu, ne prispe do naših ušes ter nas pušča brezbrižne in nedejavne?«, se sprašuje papež. Svetovni dan ubogih naj bi bil »priložnost za resno izpraševanje vesti«, da si razjasnimo, »ali smo resnično sposobni prisluhniti ubogim«.

Mnogi ljudje so ujetniki sebično usmerjene kulture in menijo, »da lahko eno nesebično dejanje zadostuje za lastno zadovoljstvo, ne da bi se čutili neposredno dolžne kakor koli ukrepati«. Zato papež poziva Cerkev in vsa občestva, naj tako kot lansko leto tudi tokrat ustvarijo konkretne možnosti za srečevanje z ubogimi, da bi iz prve roke izvedeli, kakšen je ta svet in kakšni ljudje živijo na njem.

Pogosto prikrit »strah pred ubogimi«

Sveti oče v poslanici tudi kritično ocenjuje javne očitke ubogim in zahteve, naj umolknejo. Takšni, pogosto »razglašeni glasovi«, so neredko posledica »strahu pred ubogimi« in s seboj prinašajo negotovost, nestabilnost in motnje. Z razdaljo med seboj in ubogimi pa se kristjan oddaljuje tudi od Jezusa, je prepričan papež.

»Verjetno je svetovni dan ubogih zgolj kapljica vode v puščavi revščine,« še piše Frančišek. Kljub temu pa je lahko »znamenje sočutja z ljudmi v stiski, ki na ta način občutijo dejavno navzočnost brata ali sestre v Kristusu. Kar potrebujejo ubogi, ni le podeljevanje navodil, ampak osebno vpletenost vsakogar, ki sliši njihov krik.« Papež se v svojem razmišljanju opira na geslo svetovnega dne ubogih, vzeto iz Psalma 34: »Ta nesrečnik je klical, in Gospod je slišal« (Ps 34, 7).

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh