Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Raziskava Eurobarometer: Dobra polovica Slovencev ima pozitivno mnenje o EU

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 06. 2022 / 08:21
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2022 / 09:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Raziskava Eurobarometer: Dobra polovica Slovencev ima pozitivno mnenje o EU
FOTO: Tatjana Splichal

Raziskava Eurobarometer: Dobra polovica Slovencev ima pozitivno mnenje o EU

Zadnja raziskava Eurobarometer je pokazala, da 65 odstotkov Evropejcev meni, da je članstvo v EU dobra stvar, gospodarske sankcije EU proti Rusiji podpira 80 odstotkov vprašanih, zaradi vojne v Ukrajini pa 61 odstotkov Evropejcev ni prepričanih, da bo njihovo življenje ostalo nespremenjeno.

Skoraj dve tretjini (65 %) Evropejcev menita, da je članstvo v EU dobra stvar, kar je najvišji delež po letu 2007, ko je znašal 58 odstotkov. Absolutna večina državljanov v vseh državah meni, da je članstvo v EU dobra stvar, razen v Grčiji in na Slovaškem, kjer več anketirancev meni, da članstvo v EU »ni niti dobro niti slabo«, so sporočili iz pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Najbolj pozitivna podoba na Irskem

Po podatkih zadnje raziskave ima 52 odstotkov Evropejcev ima danes pozitivno mnenje o EU, dobra desetina (12 %) pa negativno. Nacionalni rezultati o pozitivni podobi EU se gibljejo od 76 odstotkov na Irskem do 42 odstotkov na Cipru.

67 odstotkov anketirank in anketirancev iz Slovenije ocenjuje, da je članstvo države v EU dobra stvar, 52 odstotkov vprašanih pa ima pozitivno mnenje o EU, 12 odstotkov pa negativno.

Spomladanski Eurobarometer Evropskega parlamenta za leto 2022 so izvedli med 19. aprilom in 16. majem 2022 med 26.578 anketiranci v 27 državah članicah EU. Anketa so izvedli osebno in jo po potrebi dopolnili s spletnimi intervjuji.

Metsola: »Evropejci pomirjeni, ker so del EU«

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je ob rezultatih ankete povedala: »Ob vrnitvi vojne na našo celino so Evropejci pomirjeni, ker so del Evropske unije. Evropski državljani so globoko privrženi svobodi, pripravljeni so braniti naše vrednote in se vse bolj zavedajo, da demokracije ne moremo več jemati za samoumevno.«

Negativna podoba Rusije in Kitajske

»Nedavni dogodki so oblikovali tudi podobo, ki jo imajo Evropejci o drugih pomembnih akterjih na mednarodnem prizorišču. Rusijo pozitivno ocenjuje le 10 odstotkov vprašanih, v primerjavi s 30 odstotki iz leta 2018, ko je bilo to vprašanje nazadnje zastavljeno,« med drugim piše v poročilu. Na drugo najnižje mesto se je uvrstila Kitajska z 22 odstotki (-14 odstotnih točk).

Nasprotno pa se je v očeh vprašanih v državah EU izboljšala podoba o Združenem kraljestvu (65 odstotkov, +1 odstotna točka), ki mu sledijo ZDA (58 odstotkov, +13 odstotnih točk).

Rusijo pozitivno ocenjuje 19 odstotkov anketirank in anketirancev v Sloveniji, Kitajsko 32 odstotkov, na vrhu pa sta Združeno kraljestvo (55 %) in ZDA (38 %).

Večina podpira sankcije proti Rusiji

Kot kaže poročilo, večina državljanov vojno v Ukrajini dojema kot temeljno spremembo. Dobrih 60 odstotkov jih meni, da se bo njihovo življenje spremenilo. Le približno tretjina anketirancev (37 %) meni, da se ne bo spremenilo. »Raziskava, ki jo je prejšnji teden objavila Evropska komisija, kaže, da se osem od desetih vprašanih (80 %) strinja z uvedbo gospodarskih sankcij proti ruski vladi ter ruskim podjetjem in posameznikom. Večina državljanov v 22 državah članicah je zadovoljna z odzivom EU na rusko invazijo na Ukrajino.«

Slovencem najbolj pomembno javno zdravje

»Slovenke in Slovenci so na prvo mesto političnih prioritet, na katere bi se moral osredotočiti Evropski parlament, postavili javno zdravje (44 %), sledijo boj proti revščini in socialni izključenosti (41 %) ter demokracija in pravna država in podpora gospodarstvu ter ustvarjanje novih delovnih mest (vsaka po 33%).« Po mnenju vprašanih v Sloveniji so vrednote, ki bi jih moral prednostno zagovarjati Evropski parlament, pravna država (33 %), sledijo varstvo človekovih pravic v EU in po svetu (32 %) ter demokracija in svoboda govora in mišljenja (vsaka po 30 %), še kažejo izsledki raziskave.


Nalaganje
Nazaj na vrh