Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Raziskava: papež Frančišek med Italijani deležen široke podpore

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 01. 2023 / 14:02
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.01.2023 / 14:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Raziskava: papež Frančišek med Italijani deležen široke podpore
Papež ima z 68 odstotki med Italijani največ podpore, skupaj s predsednikom Sergiom Mattarello. FOTO: Vatican Media

Raziskava: papež Frančišek med Italijani deležen široke podpore

Več kot dve tretjini Italijanov zaupa papežu Frančišku: to je rezultat reprezentativne raziskave javnomnenjskega inštituta Demos, o kateri je danes poročal levo-liberalni italijanski časnik La Repubblica.

Sodeč po raziskavi ima papež z 68 odstotki največ podpore, skupaj z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello. Na podlagi strankarskih preferenc Frančiška podpira 85 odstotkov volivcev stranke levega političnega krila Partito Democratico in 73 odstotkov stranke desnega krila Fratelli d'Italia. Papež je najmanj priljubljen med volivci protimigrantske stranke Liga (prej Severna liga).

Raziskava je tudi pokazala, da se je delež rednih obiskovalcev bogoslužij v Italiji občutno zmanjšal: z 20 odstotki je še vedno precej nad deležem v nekaterih drugih evropskih državah, vendar se je v zadnjih desetih letih zmanjšal za 10 odstotnih točk, kar je zelo opazen upad.

Med »redno dejavnimi verniki« v Italiji je več žensk kot moških in več starejših od 65 let kot mlajših državljanov.

Precej pomenljiva je tudi razporeditev po spolu med obiskovalci bogoslužij: med ženskami se jih 21 odstotkov opredeljuje kot »redno dejavne vernike«, med moškimi pa le 14 odstotkov. Opazna je tudi starostna razlika: medtem ko 26 odstotkov ljudi, starejših od 65 let, še vedno obiskuje cerkev vsako nedeljo, je med mladimi, mlajšimi od 30 let, takih le 12 odstotkov.

Raziskava, ki jo je po naročilu časopisa La Repubblica opravil javnomnenjski inštitut Demos, je bila opravljena že v lanskem novembru, vendar so rezultate dokončno analizirali šele ta mesec.

Nalaganje
Nazaj na vrh