Zapri
Iskanje

Umrl italijanski novinar, ateistični prijatelj papeža Frančiška

Za vas piše:
A. R.
Objava: 15. 07. 2022 / 06:06
Oznake: Cerkev, Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2022 / 09:18
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Umrl italijanski novinar, ateistični prijatelj papeža Frančiška

Umrl italijanski novinar, ateistični prijatelj papeža Frančiška
V 99. letu starosti je umrl Eugenio Scalfari, italijanski novinar in ustanovitelj dnevnika La Repubblica in tednika L'Espresso. Sožalje ob smrti novinarja, ki se je izrekal za ateista, je izrazil tudi papež Frančišek, s katerim si je pogosto dopisoval.

O njem je pokojni Alojz Rebula pred 12 leti za Družino zapisal, da »je eden najvidnejših predstavnikov današnje laične (se pravi bolj ali manj brezverske) Italije. Je ustanovitelj levičarskega dnevnika La Repubblica, konkurenta konservativnemu Il Corriere della sera, in pri njem še sodeluje, čeprav ni več njegov urednik.«

Kljub visoki starosti Scalfari pisanja ni opustil, v zadnjih letih je čas posvečal predvsem pisanju romanov, pa tudi avtobiografije in knjige, v kateri opisuje svoja srečanja s papežem Frančiškom in kardinalom Carlom Mario Martinijem.

»Ateistični« novinar je bil znan tudi po pogovorih s papežem Frančiškom, s katerim si je pogosto dopisoval. Objavil je tudi več intervjujev s Frančiškom, ki pa jih je, kot poroča Kathpress, Sveti sedež večkrat moral celo demantirati. Kot je upokojeni novinar priznal sam, pogovorov ni snemal, včasih celo ni delal zapiskov, zato je pogovore zapisoval po spominu in tako svetega očeta nemalokrat napačno citiral.

Ob novici o smrti Scalfarija je papež Frančišek izrazil žalost ob slovesu svojega prijatelja in izrazil sožalje njegovim bližnjim. Kot je sporočil direktor tiskovnega urada Svetega sedeža Matteo Bruni, papež »goji ljubeče spomine na srečanja in globoke pogovore«, ki sta jih imela v preteklih letih. Pokojnega in njegovih svojcev se spominja v molitvi, navaja Vatican media.

Sožalje ob smrti novinarja in dolgoletnega urednika je izrekel tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella ter še nekateri drugi vodilni predstavniki Cerkve.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh