Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razkrita skrivnost Barbara rova

Objava: 04. 03. 2009 / 14:07
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razkrita skrivnost Barbara rova

Štirje prazni tulci in en poln naboj – to so edine sledi strelnega orožja, ki so jih preiskovalci našli v Barbara rovu v Hudi Jami pri Laškem, kjer so včeraj po večmesečnem izvažanju nasutja in preboju številnih pregrad – med njimi tudi dveh debelih betonskih – med dvema vertikalnima jaškoma, domnevno prav tako polnima trupel, našli mumificirana trupla od 200 do 300 žrtev.

Ena izmed žrtev se je, kot je na današnji tiskovni konferenci dejal Marko Štrovs, vodja službe za vojna grobišča na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. očitno želela z izkopavanjem rešiti, saj so njeno okostje našli nad eno izmed pregrad. Ti podatki in pa prvi ogledi, ki niso odkrili strelnih ran, podpirajo domnevo, da so žrtve – v jamo so jih pripeljali gole, na koncu pa so si morali sezuti še čevlje – najbrž umrle zaradi plina oziroma zadušitve.

O tem grobišču je bilo objavljenih že več zapisov. O njem smo lahko brali v zborniku, ki ga je leta 2000 izdalo Društvo za ureditev zamolčanih grobišč. Po navedah iz zbornika naj bi v jaške metali žive ljudi. Prve žrtve naj bi bili slovenski domobranci, ki naj bi jih tja vozili zadnjo majsko nedeljo leta 1945. “S kamioni so jih zapeljali v kamnolom, nato pa v Barbarin rov,” beremo v zborniku. To naj bi bilo jedro slovenske domobranske vojske. V Barbara rovu naj bi bile tudi nekatere teharske žrtve. Ko so jih vozili na morišče, nihče od lokalnega prebivalstva ni smel iz hiš. Pripejali naj bi tudi Hrvate, in sicer peš. Priče so omenjale tudi ljudi v nemških uniformah. V zborniku Društva za ureditev zamolčanih grobišč, ki je pred rov leta 1997 postavilo kapelico – le nekaj dni po postavitvi so jo neznani storilci onečastili – je navedena tudi morebitna številka umorjenih, in sicer 12.000.

Ali bo ta podatek potrjen, še ni mogoče reči. Preiskava množičnega morišča je trenutno v rokah organov pregona, več izsledkov dosedanjega dela zgodovinarjev, policistov in uslužbencev pristojnega ministrstva pa bo skupaj s slikovnim gradivom javnosti prestavljenih na jutrijšnji tiskovni konferenci v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani, kjer bodo svoj pogled na pretresljivo potrditev govoric o pobitih v zapuščenih rudniških jaških predvidoma predstavili predsednik komisije za grobišča iz mandata Janševe vlade Jože Dežman, zgodovinar Mitja Ferenc, vodja službe za vojna gribšča Marko Štrovs in vodja kriminalistične akcije sprava Pavel Jamnik.

STA je poročala o današnjem obisku generalne državne tožilke Barbare Brezigar v Barbara rovu rudnika v Hudi jami na območju Laškega, kjer so v torek odkrili večje število posmrtnih ostankov. V izjavi za medije povedala, da je prizor v jami zelo grozljiv. Dejala je, da o preiskavi ne more nič govoriti, prišla pa se je poklonit žrtvam povojnih pobojev.

"To, kar sem videla, lahko kot človek ocenjujem, da je nekaj najbolj pretresljivega, kar lahko vidiš v življenju. Da več kot 60 let nismo bili sposobni raziskati takšne zločine, pa je naslednji problem. Ne vem, ali bo sploh možno odkriti storilce oz. ali so sploh še živi," je poudarila Brezigarjeva. Pojasnila je, da je žrtev veliko in od države pričakuje, da bo sposobna razčistiti s preteklostjo in stvari postaviti na pravo mesto. Po njenem mnenju je to tisto, kar bi si vsi v tej državi morali želeti, če hočemo živeti naprej.

Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Pavle Jamnik je povedal, da so danes nadaljevali z ogledom v jami, v naslednjih dneh pa se bo preiskava nadaljevala v kriminalistično-tehničnem smislu, veliko bo tudi sodno-medicinskega dela.

Po njegovi oceni je število trupel za zdaj še neznanka, prav tako ne ve, kam bodo trupla po končani preiskavi odpeljana. "Trupla bodo ostala v rudniku, dokler se ne dogovori o podrobnostih in se uskladi s stroko. V tem grobišču je veliko neznank. Iz enega pričevanja t.i. Pučnikove komisije izhaja domneva, da je nekaj žrtev slovenskih, nekaj pa hrvaških," pravi Jamnik.

Zgodba o Barbara rovu bo odmevala tudi v prihodnji številki Družine.

Foto: Vladna komisija za urejanje vprašanj prikritih grobišč

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh