Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Različica koronavirusa omikron v vse več državah

Za vas piše:
M. M.
Objava: 28. 11. 2021 / 12:12
Oznake: Koronavirus, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2021 / 12:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Različica koronavirusa omikron v vse več državah
FOTO: Pexels

Različica koronavirusa omikron v vse več državah

Iz več držav poročajo o prvih potrjenih primerih različice novega koronavirusa omikron. Med drugim so jih potrdili na Češkem, v Avstraliji in Izraelu. Z novo različico naj bi bili po poročanju tujih medijev okuženi tudi potniki z letal, ki sta se na Nizozemsko vrnili iz Južne Afrike.

Na Češkem so prvi primer nove virusne različice potrdili v bolnišnici v mestu Liberec, navajanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA. Pacientka je prišla v državo iz Namibije prek Južne Afrike, kjer so potrdili prve primere nove različice. Pacientka naj bi sicer imela blage simptome bolezni.

Prepoved vstopa v Izrael

V Izraelu so novo različico prvič potrdili v petek, od danes zvečer pa bo začela veljati prepoved vstopa v državo za vse tuje državljane, z izjemo posameznih primerov, ki pa jih bo moral odobriti poseben odbor, Nizozemske zdravstvene oblasti pa so v soboto sporočile, da so med 61 okuženimi potniki na letalih, ki sta se v petek na Nizozemsko vrnili iz Južne Afrike, verjetno tudi primeri okužbe z novo različico.

V Avstraliji različica omikron pri dveh potnikih

Regionalne zdravstvene oblasti v Avstraliji so sporočile, da so različico omikron prvič potrdili pri dveh potnikih, ki sta v soboto iz Južne Afrike prispela v Sydney. Potnika sta v Avstralijo priletela z letalom Qatar Airways prek Dohe.

Bolj nalezljiva različica?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je novo različico novega koronavirusa v petek označila za skrb vzbujajočo, spominja STA. Glede na prve ugotovitve bi lahko bila ta različica celo bolj nalezljiva kot druge. Ob tem obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita.

Blažji simptomi pri bolnikih

Iz Južne Afrike medtem prihajajo sporočila, da bolniki, ki so se doslej okužili z novo različico koronavirusa omikron, za zdaj niso resneje zboleli. Simptomi so neobičajni, a blažji. Bolniki tarnajo predvsem nad pretirano utrujenostjo, navedbe britanskega BBC-ja navaja STA.

Nalaganje
Nazaj na vrh