Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Južni Afriki potrdili novo različico koronavirusa

Za vas piše:
T. M.
Objava: 26. 11. 2021 / 09:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.11.2021 / 10:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Južni Afriki potrdili novo različico koronavirusa
Nova različica naj bi se širila zelo hitro. FOTO: Pexels.

V Južni Afriki potrdili novo različico koronavirusa

Znanstveniki iz Južne Afrike so v četrtek, 25. novembra, sporočili, da so odkrili novo različico koronavirusa, ki se zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo hitro širi.

Zaradi nove različice Velika Britanija danes, 26. novembra, uvaja omejitve za potnike iz šestih afriških držav. Za podoben ukrep se je odločil tudi Izrael.

Odkritih prvih 22 primerov okužbe z novo različico 

Južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD je v četrtek sporočil, da so v Južni Afriki odkrili prvih 22 primerov okužbe z novo različico virusa B.1.1.529.

Kot opozarjajo znanstveniki, bi lahko nova različica zaradi mutacij zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem oziroma po prebolelem covidu.

Različica kaže »izjemno veliko število mutacij in vidimo, da se lahko zelo hitro širi,« je v četrtek v Johannesburgu opozoril virolog Tulio de Oliveira. Njegova ekipa iz raziskovalnega inštituta KRISP je lani odkrila tudi zelo nalezljivo različico beta. 

Novo različico koronavirusa so potrdili tudi v Bocvani in Hongkongu pri potnikih, ki so pripotovali iz Južne Afrike.

Velika Britanija zaradi nove različice prekinja lete

Velika Britanija zaradi nove različice danes popoldne prekinja lete iz Južne Afrike, Namibije, Lesota, Bocvane, Esvatinija in Zimbabveja, vseh šest držav pa bo dodanih na rdeči seznam, je v četrtek sporočil zdravstveni minister Sajid Javid. Obstajajo namreč znaki, da je ta različica še bolj nalezljiva kot različica delta in da so razpoložljiva cepiva precej manj učinkovita. 

V Izrael zaradi nove koronavirusne različice ne morejo več potovati tujci iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabveja, Mozambika, Namibije in Esvatinija. Izraelci, ki se od tam vračajo, pa morajo biti v 14 dni v karanteni.

Potovanja so omejile tudi nekatere evropske države 

Evropska komisija bo članicam predlagala, naj zaradi širjenja nove koronavirusne različice omejijo potovanja z juga Afrike in odpovejo letalske povezave s tem območjem, je danes na družbenem omrežju Twitter zapisala predsednica komisije Ursula von der Leyen. 

Evropska komisija bo v tesnem sodelovanju z državami članicami predlagala aktivacijo varovalke, da zaradi različice B.1.1.529 ustavimo polete iz Južne Afrike. (Ursula von der Leyen)

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je sporočil, da so Južno Afriko uvrstili na seznam območij z nevarnejšimi različicami koronavirusa. Na lete v Nemčijo se bodo lahko od danes zvečer tako vkrcali le še nemški državljani. Ob vrnitvi v domovino bo obvezna 14-dnevna karantena. Ukrep bo predvidoma veljal tudi za sosednje države Južne Afrike. 

Potovanja iz držav na jugu Afrike je danes omejila tudi Italija. Vsi, ki so bili v zadnjih 14 dneh v Južni Afriki, Lesotu, Bocvani, Zimbabveju, Mozambiku, Namibiji ali Esvatiniju, ne smejo več v Italijo. 

Potovanje iz teh držav je prepovedala tudi Avstrija, so danes sporočili iz tamkajšnjega ministrstva za zdravje. V Avstrijo se bodo lahko vrnili le še državljani, ki pa bodo morali v 10-dnevno karanteno in pri vstopu v državo opraviti PCR test. Ukrep bo stopil v veljavo v soboto.



Nalaganje
Nazaj na vrh