Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razmišljate o nakupu rabljenega vozila?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 24. 07. 2021 / 07:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2021 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razmišljate o nakupu rabljenega vozila?
Preverite, kakšno vozilo kupujete. FOTO: Pexels

Razmišljate o nakupu rabljenega vozila?

Nakup rabljenega vozila zna biti veliko zahtevnejši od nakupa novega, saj ima rabljeno za sabo svojo zgodovino, ki je kupci ne poznajo, opozarjajo na Tržnem inšpektoratu Republike Slovenije.

Na tržnem inšpektoratu v zadnjem času prejemajo veliko vprašanj in prijav potrošnikov v zvezi z napakami na rabljenih vozilih, ki se pojavijo kmalu po nakupu in so po mnenju potrošnikov razlog za uveljavljanje pravic iz naslova stvarne napake. »Pri tem pa pozabijo na dejstvo, da je vozilo staro na primer 10 ali več let in ima prevoženih več kot 200.000 km,« opozarjajo na inšpektoratu. 

Pred nakupom preverite vozilo

Kupec mora biti pozoren, ali ima vozilo vse lastnosti, ki so bile navedene v oglasu, še posebej na listine, ki so priložene vozilu in iz katerih se da ugotoviti nekaj dejstev in informacij. »Iz homologacijske listine oziroma t. i. »Potrdila o skladnosti« je razvidno, ali ga je izdal pooblaščeni zastopnik za to znamko vozil v Sloveniji (to pomeni, da je bilo vozilo prvič registrirano v Sloveniji) ali pa tehnična služba kot strokovni organ v postopku posamične odobritve vozila pri posamičnem »uvozu« vozila iz tujine.«

Datum prve registracije in servisna knjižica

Pomemben element je tudi prometno dovoljenje v rubriki »Datum prve registracije vozila« in »Datum prve registracije v RS«. Če datuma nista enaka, pomeni, da je bilo vozilo najprej registrirano v tujini  in je pozneje prišlo v Slovenijo. 

Zelo pomemben dokument je servisna knjižica, kjer so vpisani podatki o servisih, ki so jih opravljali prejšnji lastniki vozila. Iz knjižice je namreč razvidno, v kakšnem časovnem intervalu so se servisi opravljali in pri koliko prevoženih kilometrih. Kupcem rabljenih zato vozil svetujemo, da pred odločitvijo za nakup vozila oziroma pred plačilom are ali celotne cene vztrajajo pri predložitvi servisne knjižice ali drugih obljubljenih listin – sicer stran od takega vozila. (Tržni inšpektorat RS)

Prav tako je priporočljiv pregled rabljenega vozila pri pooblaščenem serviserju pred nakupom, saj je strošek takšnega pregleda zanemarljiv v primerjavi s ceno vozila in poznejšimi težavami. 

Dejansko prevoženi kilometri

Ta podatek je ključen, ki vpliva na nadaljnje pravilno vzdrževanje vozila in menjavo njihovih pomembnih delov (npr. zobati jermen). Če takšen del ni pravočasno zamenjan, lahko na vozilu nastane za več tisoč evrov poškodb. 

Zato svetujemo, da kupec pred nakupom oceni, ali stanje vozila in vitalnih delov ustreza stanju števca prevoženih kilometrov. Pooblaščeni servisi nekaterih blagovnih znamk vozil imajo vpogled v servisne posege za vsa vozila servisirana v EU, zato je pri njih možno ugotoviti oziroma približno oceniti dejansko število prevoženih kilometrov rabljenega vozila. (Tržni inšpektorat RS)


Nalaganje
Nazaj na vrh