Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razprava o znova civilno poročenih ločenih se nadaljuje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 03. 2014 / 07:49
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razprava o znova civilno poročenih ločenih se nadaljuje

Razprava o znova civilno poročenih ločenih se nadaljuje

Kardinal Kasper: Splošna rešitev z »mehčanjem« katoliškega nauka ni mogoča; kritika kardinala Caffare.

Razprava o prejemanju obhajila za znova civilno poročene ločene zakonce se mora po mnenju kardinala Walterja Kasperja nadaljevati. Omenjeni problem zadeva veliko število ljudi in papež Frančišek si želi ustrezne rešitve, je kardinal pojasnil v pogovoru za italijansko katoliško revijo »Famiglia Cristiana«. Cerkev bi morala biti blizu ločenim zakoncem in jim nuditi pomoč, nasvete in spodbudo. »Nauk ne želi biti jarem ali breme, pač pa povabilo in pomoč, da bi ljudje našli svojo srečo«, je dejal upokojeni nemški kardinal. »Zato te razprave ne moremo kar zaključiti.«

Kasper pa je ob tem poudaril, da to ne pomeni »mehčanja« katoliškega nauka, saj je ta vezan na Jezusove besede. Splošna rešitev za katoličane, ki se po sklenitvi cerkvenega zakona ločijo in nato znova civilno poročijo, ni mogoča. Položaj slehernega prizadetega v tem primeru je »zelo, zelo različen«. Kot primer je kardinal navedel zgodbo matere, ki jo je zapustil mož, mati pa se, tudi zavoljo otrok, poroči z novim partnerjem, s katerim imata prav tako otroke. Prekinitev te druge zveze bi s seboj prineslo novo krivdo, je pojasnil Kasper.


Kardinal je postavil vprašanje o ravnanju s tistimi znova civilno poročenimi ločenimi, ki si prizadevajo za zgledno krščansko življenje, ki so dejavni v svojem občestvu in svoje otroke vzgajajo v krščanski veri. »Ali takšnim lahko odrečemo odpuščanje?« se sprešuje kardinal. Vsak greh je mogoče odpustiti, če grešnik za to prosi dovolj iskreno. »Sam si ne predstavljam primera, ko bi se posameznik pred Bogom znašel v brezizhodnem položaju. To je v nasprotju z Božjim usmiljenjem.« Pogoj za odpuščanje pa je bližina Cerkvi in njenemu nauku. In o tem želi papež Frančišek »svobodno, odprto in tudi javno« razpravljati«, je pojasnil kardinal Kasper.

Kritiko razprave o prejemanju obhajila za znova civilno poročene ločene pa je izrazil kardinal Carlo Caffarra. V italijanskem časniku »Il Foglio« je bolonjski nadškof minuli konec tedna energično opozoril, da se v neločljivost zakonske zveze ne smemo vmešavati na ta način, da bi ločenim dopustili prejemanje obhajila. Tudi odločanje od primera do primera ni dopustno, saj bi s tem »podelili blagoslov« ločitvi zakonske zveze. Usmiljenja po besedah kardinala Caffare ne smemo zamenjevati s »hinavščino«.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Za Cerkev služenja in uboštva
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh