Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razširjene pristojnosti za papeževega tajnika Gänsweina?

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 27. 11. 2012 / 08:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razširjene pristojnosti za papeževega tajnika Gänsweina?

V Vatikanu so se pojavila ugibanja o napredovanju papeževega osebnega tajnika.

Mož sodi med najbolj znane obraze Vatikana in obenem velja za enega najvplivnejših ljudi, ki so najbližje papežu. Od izvolitve Benedikta XVI. njegov prelat iz Freiburga, Georg Gänswein, opravlja naloge papeževega osebnega tajnika. Po sedmih letih želi papež svojemu najožjemu sodelavcu očitno zaupati še pomembnejšo nalogo. Kot so v zadnjih dneh ugibali italijanski mediji, naj bi Gänswein prejel škofovsko imenovanje in prevzel vodilno funkcijo v prefekturi papeške hiše.

Kot naslednik Američana Jamesa Michaela Harveya, ki je minulo soboto prejel kardinalski naziv, bi bil papežev tajnik pristojen za uradni terminski koledar svetega očeta, za njegov urnik avdienc in za urejanje državniških obiskov. Precej presenetljivo je Benedikt XVI. minuli petek Harveya imenoval za novega višjega duhovnika papeške bazilike sv. Pavla, kar pomeni, da novi kardinal nič več ne opravlja nalog prefekta papeške hiše, ob tem pa ni imenoval njegovega naslednika.

Če bi bil na njegovo mesto dejansko imenovan Georg Gänswein, bi to zanj pomenilo precejšnjo razširitev njegovih pristojnosti. Še naprej bi ostal v neposredni papeževi bližini, vendar z večjimi pooblastili, večjo samostojnostjo in širšimi možnostmi delovanja. Napredovanje bi obenem potihnilo govorice, da je Gänsweinovi karieri precej škodovala afera Vatileaks, ker naj ne bi dovolj natančno nadzoroval papeževega majordoma Paola Gabrieleja.

Imenovanje papeževega osebnega tajnika na sam vrh papeške prefekture ni nekaj neobičajnega. Tudi Janez Pavel II. je svojega tajnika Stanislava Dziwisza leta 1998 imenoval za škofa in obenem za soprefekta papeške hiše. To napredovanje naj bi zagotovilo še tesnejše sodelovanje med osebnim papeževim uradom in papeško prefekturo. Obe ustanovi bdita nad papeževim koledarjem obveznosti, vendar z različnih vidikov.

Zaenkrat še ni povsem jasno, ali bi Gänswein v primeru napredovanja še naprej osebno opravljal obe funkciji, kar je glede na količino dela skorajda povsem nepredstavljivo. Ali pa bo papež imenoval novega prefekta – v zadnjih dneh se je v zvezi s tem položajem pogosto omenjalo tudi ime Petra Rajića -, ki bi kot soprefekt Gänsweinu pomagal pri izvrševanju zahtevne naloge. Obstaja tudi možnost, da Benedikt XVI. imenuje novega osebnega tajnika ali pa ponudi napredovanje svojemu drugemu tajniku, Maltežanu Alfredu Xuerebu. Gotovo je le, da tajnika in prefekta papeške hiše kot običajno čaka tesno sodelovanje.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh