Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razsodba ESČP o splavu: Irski škofje nakazujejo rešitve

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 01. 2013 / 08:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razsodba ESČP o splavu: Irski škofje nakazujejo rešitve

Zaslišanje pred parlamentarnim odborom za zdravje.

Irska škofovska konferenca je v parlamentu izrazila svoje nasprotovanje spremembi zakonodaje o splavu. Domneva, da so nosečnice na Irskem ogrožene, ker je opravljanje splava tam prepovedano, je 'popolno popačenje resnice', je dejal predsednik škofovskega sveta za zakonsko zvezo in družino, škof Christopher Jones iz Elphina, minuli četrtek na zaslišanju pred parlamentarnim odborom za zdravje. Irska ima eno izmed najnižjih stopenj smrtnosti nosečnic na svetu.

Škof Jones je poudaril, da imata tako mati kot tudi njen nerojeni otrok po irski ustavi enako pravico do življenja. Katoliška Cerkev nikoli ni nasprotovala potrebnim operacijam v primeru ogroženosti življenja matere, je pojasnil. Neposredno in namerno uničenje zarodka pa z moralnega vidika ni sprejemljivo.

Pravna podlaga stroge prepovedi splava na Irskem pa po mnenju Evropskega sodišča za človekove pravice ni povsem enoznačna. Leta 1992 je vrhovno sodišče na Irskem v primeru dekleta, ki je po posilstvu zanosilo in je bilo nagnjeno k samomoru, samomor navedlo kot utemeljen razlog za opravljanje splava. To pa ni bilo sprejeto v irsko zakonodajo.

Leta 2010 je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu odločilo, da pravna nejasnost krši človekove pravice žensk na Irskem. Nedavno tega je vlada v Dublinu napovedala pravno pojasnilo in pripravo novega zakonskega osnutka.

Škof Jones je pred parlamentarnim odborom pojasnil, da za pomiritev Strasbourga sprememba zakonodaje ni potrebna. Tudi običajne smernice za zdravnike ali referendum za preklic razsodbe vrhovnega sodišča so možne poti, da se ustvari pravna jasnost.

Na Irskem je opravljanje splava v osnovi prepovedano. Po ustavni spremembi leta 1992 pa lahko ženske, ki želijo splav opraviti, odpotujejo v drugo državo. Poleg tega lahko na Irskem od ustavne spremembe dalje nudijo informacije o možnostih legalnega opravljanja splava izven irskih meja.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh