Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava ‘Compostela in Evropa’

Objava: 28. 04. 2010 / 11:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razstava ‘Compostela in Evropa’

Razstava bo od 3. junija do 1. avgusta letos na ogled v desnem krilu kolonade Karla Velikega na Trgu sv. Petra v Vatikanu

‘Compostela in Evropa. Zgodovina Diega Gelmireza.’ je naslov razstave, ki bo od 3. junija do 1. avgusta letos na ogled v desnem krilu kolonade Karla Velikega na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Razstava, katere ogled je brezplačen, bo v okviru svetega kompostelskega leta posvečena znanemu španskemu romarskemu središču Santiago de Compostela, kjer se nahajajo posmrtni ostanki apostola Jakoba, poročajo pri vatikanskem radiu.

Razstava obiskovalcu približa zgodovinsko ozadje tega pomembnega španskega kraja in njegovega pomembnega prispevka k evropski romanski umetnosti. Na razstavi bo imel osrednje mesto prvi nadškof v Santiagu de Compostela Diego Gelmirez, ki je nadškofijo vodil na začetku 12. stoletja in je imel pomembno vlogo pri izgradnji kompostelske katedrale in spodbujanju romanj na grob sv. Jakoba. Za časa njegovega službovanja je kompostelska romarska pot doživela pravi razvoj, ki je mesto Santiago de Copostela dvignil na raven Rima in Jeruzalema ter iz Jakobovega mesteca naredil eno glavnih romarskih središč krščanstva.

Obdobje, ko je nadškofijo vodil Gelmirez, imenujejo tudi zlata doba kompostelske umetnosti in kulture. Nadškof je namreč nadaljeval z izgradnjo katedrale, dokončal njeno pročelje in prečno ladjo, sezidal dve škofovski hiši in druge mestne objekte, na primer šolo za opismenjevanje in za pisanje zgodovinskih, verskih in literarnih besedil, kjer je nastala tudi znana Kompostelska zgodovina in kodeks Callistino. Med razstavljenimi deli v Vatikanu bodo predmeti iz same katedrale v Santiagu de Compostela, izstopata predvsem spiralni steber in reliefna podoba Marije z grozdnimi jagodami, ter umetnine iz različnih krajev ob romarskih poteh, ki vodijo v Compostelo.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh