Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava Dolomiti - mesto gradov

Za vas piše:
K. H.
Objava: 03. 09. 2020 / 07:16
Oznake: Družba, Galerija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2021 / 14:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razstava Dolomiti - mesto gradov

Razstava Dolomiti - mesto gradov

V galeriji Družina razstavlja umetnica Živa Agrež.

Od 2. do 30. septembra v galeriji Družina razstavlja cikel slik Dolomiti – mesto gradov umetnica Živa Agrež. Za umetnico so namreč Dolomiti, kot je dejala na odprtju razstave, »najlepše gore na svetu«. Lepoto, čudenje in ljubezen do njih je umetnica vtkala v večplastno grajene slike, je povedala likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn: »Pri prenosu v likovno stanje ni želela popačiti njihove lepote, specifičnih oblik, ki jih določajo, svojstvenosti in dovršenosti, ki jo premorejo, zato se je do potankosti držala njihovega obrisa in struktur.« Da je Živa Agrež Dolomite uresničila v realistični, celo naturalistični maniri, je dejala Stibilj Šajnova, »hkrati pa je poskrbela za izživetje njej lastnega likovnega načina in pristopa«.


Umetnica Živa Agrež je začela slikati po upokojitvi leta 2004. Po izobrazbi umetnostna zgodovinarka je delala kot novinarka. 


Avtorica se po besedah likovne kritičarke posveča barvam, svetlobam, oblikam in strukturam. »Svoje Dolomite gradi z lopatico, z odločnimi in materialno bogatimi nanosi, s plastenji, ki sežejo vse do blage reliefnosti in postajajo ne le del resničnosti, ampak vzgon likovne substance, veličastna manifestacija slikarskih struktur.«

Likovna kritičarka se je ob predstavitvi na odprtju razstave ustavila ob posameznih slikah in povedala, da osebno afiniteto do posebnega površinskega utripa, ki ga dajejo izstopajoče strukture, nastajajo po avtorskih slikarskih recepturah, v katere je za sliko Civetta dodala tudi pesek. Dodala je, da je vsaka slika, vsak izsek gorske verige ustvarjen v portretni drži, saj avtorica sledi zunanji podobi, sledi površju in manifestira celo tisto, kar je pogojeno z notranjo zasnovo.




Slikarka je razstavila 24 slik različnih dolomitskih vrhov, od najvišje Marmolade, do Tre Cime di Lavaredo in Il Bletterbach pod Corno Bianco. »Dela v ciklu Dolomiti – mestu gradov odražajo veličastno resničnost gora, slikarkino občudovanje in spoštovanje ter globoko čutenje njihove unikatnosti, in strast, s katero jih je ustvarila ter z njo prevzela tudi gledalca. Živa Agrež ne slika le motivov, objektov svojega ustvarjalnega fokusa, ampak vselej v podobe vkomponira tudi občutke. Naravo poustvarja ob nenehnem procesu ponotranjenja in iskanja izvirne, za slikarko značilne »poseben, predvsem pa oseben. Prežet je z energijo, z radostjo in s koncentracijo, s katero tehta in izbira prave poteze, ko hodi po poti osvajanja vrhov. Pri tem se vse bolj jasni dejstvo, da Živa Agrež resnično ne osvaja le gorske vrhove, ampak tudi tiste, ki njena dela dvigujejo na piedestal likovnega ustvarjanja.«

Živa Agrež je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Po upokojitvi leta 2004 se je posvetila slikanju. Pri njeni sliakrski poti ji med drugim pomagata tudi Nuša Lapanja in Tone Rački, oba sta se tudi udeležila odprtja razstave. Z glasbo je večer obogatil vsestranski glasbenih Lado Jakša.



Z glasbo po navdihu slik Žive Arnež je večer obogatil glasbenik Lado Jakša. 


Foto: P. K.


Umetnica Živa Arnež in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn

Fotogarfije Tatjana Splichal


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh