Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava Hrepenenje Anime v Galeriji Družina

Za vas piše:
U.
Objava: 05. 05. 2021 / 13:21
Oznake: Družba, Galerija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2021 / 15:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razstava Hrepenenje Anime v Galeriji Družina

Razstava Hrepenenje Anime v Galeriji Družina

Razstavo je možno obiskati do 5. junija, na ogled je tudi posnetek z odprtja in pogovor z Lono Verlich.

Z Lono Verlich se je pogovarjala vodja Galerije Družina Manica Ferenc, program sta z glasbenimi vložki popestrila mlada virtuoza Jošt Lampret na kontrabasu in Blaž Avsenik na klavirju. FOTO: Tatjana Splichal



V torek, 4. maja 2021, se je v prostorih Galerije Družine odvil pogovor, ki je tudi virtualno zabeležen, med vodjo galerije Manico Ferenc in umetnico Lono Verlich, skozi katerega sta predstavili simboliko slik. Pogovor sta z glasbenimi vložki popestrila mlada virtuoza Jošt Lampret na kontrabasu in Blaž Avsenik na klavirju. Razstavo, ki nosi naslov Hrepenenje Anime, pa je uradno odprl škof dr. Anton Jamnik.

Lona Verlich je umetnica, ki je leta 2000 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Pet let pozneje pa tudi magistrirala iz otroške ilustrirane avtorske knjige. Prejela je kar nekaj štipendij za svoje avtorske knjige. Je članica Društva likovnih umetnikov Severne Primorske.

Njena dela so med publiko zelo dobro sprejeta, kar dokazuje tudi njihov uspeh na trgu in niz nagrad, ki jih je prejela in jih prejema na različnih slikarskih simpozijih po Sloveniji in v tujini.



O simboliki slik

Umetnica na svojih slikah ustvarja povezave z nezavednim, kjer tudi tičijo vzroki za težave ali travme iz osebne zgodovine. Pomen barve je v njeni slikarski govorici jasno viden. Na eni strani žive barve in prisotnost »lovilcev svetlobe« v obliki nalepljenih zlatih lističev razkrivajo vso svetost podobe, na drugi strani pa simboli pripovedujejo svojo zgodbo in umetničino zgodovino pomnjenja.


Dela Lone Verlich so med publiko zelo dobro sprejeta, kar dokazuje tudi njihov uspeh na trgu in niz nagrad, ki jih je prejela in jih prejema na različnih slikarskih simpozijih po Sloveniji in v tujini. FOTO: Tatjana Splichal 


V svojih delih prikazuje ujetost ženske ustvarjalne duše Anime, ki na svoji ustvarjalni poti naleti na vrsto ovir, ko uresničuje svoje ustvarjalne ideje. Prikazuje hrepenenje po svobodi in sprejetosti, pa tudi soočanje s težkimi preizkušnjami iz preteklosti. In končno, tudi vero in upanje!

Slike Lone Verlich s svojo barvitostjo in motiviko delujejo na prvi pogled optimistične. Simboli, s svojo naivnostjo in igrivostjo, delujejo prvinsko, kot bi jih naslikala še neobremenjena otroška duša, a so premišljeno in vešče razporejeni po površini. Figure, ki prevzamejo simbolno identiteto naslova slike, nepremično zrejo v gledalca in z njim komunicirajo.

Simbol pričakuje naše gledanje in iskanje

Škof dr. Anton Jamnik pa je ob odprtju razstave povedal: »Prisluhnili smo predstavitvi simbolike, ki nam govori o lepoti, večno davni, večno novi, kot je zapisal sveti Avguštin. Simbolika predstavitev umetniških del vsebuje bogato sporočilo za vse nas, kajti izhaja iz življenjske eksistencialne izkušnje iskanja duhovnega življenja. Izhaja iz poudarjanja odnosov.« Tukaj je izpostavil velikega misleca in filozofa Levinasa, ki je zapisal, da je človek zares človek šele takrat, ko ljubi in ko je ljubljen. »Govori nam o duhovnem življenju, o verovanju in o iskanju. S simboliko pa nagovarja vsakega na svoj način, saj je simbol tisti, s katerim se srečamo in pričakuje naše gledanje, umevanje, doživljanje in iskanje,« je še dodal dr. Anton Jamnik, za konec pa se je umetnici še zahvalil za njeno ustvarjanje in povabil vse gledalce posnetka, da si razstavo ogledajo v živo v prostorih Galerije Družine.


Razstavo je uradno odprl škof msgr. dr. Anton Jamnik. FOTO: Samo Remec


Razstavo je možno obiskati do 5. junija, na ogled pa je tudi posnetek z odprtja in pogovor z umetnico.

Nekaj del smo zbrali in digitalno objavili na našem Instagram profilu galerija_druzina. Vabljeni pa tudi, da nam za vse novice iz Galerije sledite na Facebooku Galerija Družina.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh