Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava in zbornik o Jožetu Peterlinu

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 19. 11. 2012 / 12:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razstava in zbornik o Jožetu Peterlinu

Danes smo v galeriji Družina odprli razstavo o Jožetu Peterlinu, o katerem je pri založbi Mladika izšel zbornik z naslovom Peterlinov zbornik.

V prostorih galerije Družina je bila danes ob 12h predstavitev zbornika in otvoritev razstave o Jožetu Peterlinu. Zbornik je z uvodnimi besedami številnim zbranim iz Slovenije in zamejstva v galeriji predstavil urednik zbornika Marij Maver, življenje in delo pa Sergij Pahor, ki je s Peterlinom tudi osebno sodeloval. Zbrane so v vzdušje časa in obsežno ter raznoliko delovanje »Dolenjca, ki se je osebno izpovedal za Primorca« popeljali citati iz Peterlinovih dnevnikov in del, ki jih je prebirala Nadja Roncelli, urednica Mladike.

Na razstavi, ki bo na ogled do 7. decembra, razstavljavci predstavljajo Jožeta Peterlina v vsem njegovem plodovitem in raznolikem udejstvovanju za zamejske Slovence v Italiji. Začenjajo jo s pomenljivim Peterlinovim citatom »Slovensko usodo krojimo vsi …« in nadaljujejo s stoletnico rojstva, prihodom v povojni Trst, delovanjem na prvi slovenski gimnaziji, Radijskem odru (ki deluje še danes), Slovenskem odru, šolskih prireditvah, pri delovanju slovenskega kulturnega kluba, letovanj v Ukvah, ustanavljanju slovenske prosvete, društva izobražencev, Drage in Mladike.

»Gre za življenje izjemnega človeka, ki je še posebej poskrbel za katoliško izobraženstvo, ki ga prej ni bilo,« je življenje Peterlina označil Pahor.

Jože Peterlin je ustvarjanje začel kot gledališčnik in dramatik. Deloval je na rodnem Dolenjskem, v Ljubljani in povojnem Trstu, kjer je delal kot radijski delavec, profesor, urednik revij (tudi Mladike) in soustanovitelj slovenskih društev.

Zbornik, ki ga je uredil Marij Maver prikazuje delo, ki ga je Peterlin opravil na Tržaškem kot gledališki človek. Bil pa je tudi vzgojitelj, organizator, voditelj. Ta plat njegovega življenja je manj znana, ker ni tako otipljiva in vidna. Toda že večkrat je bilo poudarjeno njegovo delo v šoli, v ljudski prosveti, v politiki. Organizacije, ki jih je ustanovil z mladimi ljudmi, ki jih je vzgajal na gimnaziji, še danes živijo in delujejo. Slovenska prosveta, Slovenski kulturni klub, Društvo slovenskih izobražencev, Draga, to so sadovi njegovega dela in o tem predvsem govori ta zbornik. Da je ob vsem tem delu zelo cenil in na prvo mesto postavljal svojo družino, tudi o tem priča ta knjiga, ki je opremljena z bogatim fotografskim gradivom iz njegovega življenja na Dolenjskem, v Ljubljani in na Tržaškem.

Poleg referatov s simpozija, ki je bil v Trstu leta 2006 ob tridesetletnici njegove smrti, prinaša zbornik tudi nekaj izvirnih Peterlinovih besedil, ki so prvič objavljena v tej knjigi. S tem zbornikom nam je Jože Peterlin bližji. In bolj ko se nam njegova oseba v času odmika, bolj se nam njegov lik približuje predvsem po zaslugi njegovega dela.


Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh