Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava jaslic slovenskih rokodelcev in šolskih skupin

Za vas piše:
J. Ž.
Objava: 31. 12. 2021 / 10:41
Oznake: Božič, Dogodek
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2021 / 10:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razstava jaslic slovenskih rokodelcev in šolskih skupin
V Puščenjakovi dvorani v Veržeju so odprli in blagoslovili razstavo jaslic slovenskih rokodelcev in šolskih skupin. FOTO: J. Ž.

Razstava jaslic slovenskih rokodelcev in šolskih skupin

Po letu premora zaradi epidemije covida-19 so v petek, 10. decembra, v Rokodelskem centru domače in umetnostne obrti v Veržeju odprli razstavo jaslic slovenskih rokodelcev in šolskih skupin.

Razstavo jaslic v Puščenjakovi dvorani Centra domače in umetnostne obrti je pripravil Zavod Marianum skupaj s Centrom domače in umetnostne obrti Veržej. Razstava jaslic sodi v projekt Božična Prlekija, ki povezuje jaslice v Veržeju pod okriljem Zavoda Marianum Veržej.

Letos je razstava jaslic postavljena nekoliko drugače kot pred leti, in sicer v drugi obliki, saj je razstavljeno manjše število jaslic. Vsem pa je skupni imenovalec, da so rokodelci in ostali ustvarjalci jaslice izdelovali po svetopisemskem izročilo, ko se je pred 2000 leti v hlevu v mestu Betlehem rodil Jezušček. Jaslice v Puščenjakovi dvorani v Veržeju so narejene iz naravnih materialov, ki vsakega obiskovalca vedno znova presunejo in odprejo njihova srca. Na letošnji 13. razstavi je postavljenih 54 jaslic slovenskih rokodelcev – jasličarjev in šolskih skupin, ki so nastale na natečaju. Letos so otroci izdelovali jaslice iz gline.

FOTO: J. Ž.

Letos je osrednja razstavljalka Mihaela Žakelj Ogrin, ki je na ogled postavila deset svojih jaslic. Mihaela Žakelj Ogrin, ki živi in ustvarja v Žireh, je leta 1993 diplomirala iz kiparstva in grafike na temo Povnanjevaje notranjega. Za svoje diplomsko dela je leta 1993 prejela študentsko Prešernovo nagrado. Za njo je veliko skupinskih in samostojnih razstav. Nekaj jaslic je postavljenih v vitrinah, v katerih so na ogled še božično-novoletne voščilnice. Zaradi neugodnih epidemioloških razmer dogodek ni bil odprt za javnost, temveč so se ga udeležili le salezijanci iz Marijanišča in vodja rokodelskega centra Domače in umetnostne obrti Iris Balažič, ki je med drugim dejala, da si božiča brez jaslic ne moremo predstavljati.

Razstavo v Veržeju si je možno ogledati do 2. februarja 2022. FOTO: J. Ž.

V Veržej je prišel predstojnik slovenske salezijanske skupnosti inšpektor mag. Marko Košnik, ki je razstavo jaslic tudi blagoslovil in pohvalil vse rokodelce in ustvarjalce, ki se vsako leto trudijo ter z velikim žarom izdelujejo jaslice, ki so unikatno izdelane in so prava paša za oči.








Nalaganje
Nazaj na vrh