Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava o astronomiji v Vatikanskih muzejih

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 14. 10. 2009 / 08:55
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razstava o astronomiji v Vatikanskih muzejih

Razstava nosi naslov ‘Astrum 2009: astronomija in instrumenti. Italijanska dediščina štiristo let po Galileju.’

V Vatikanu je minuli torek potekala tiskovna konferenca, na kateri so predstavili razstavo z naslovom Astrum 2009: astronomija in instrumenti. Italijanska dediščina štiristo let po Galileju. Razstava bo v Vatikanskih muzejih na ogled od 16. oktobra letos do 16. januarja prihodnje leto in je eden od dogodkov ob mednarodnem letu astronomije, ki sovpada z 400. obletnico prvih Galilejevih astronomskih opazovanj s teleskopom.

Na predstavitvi razstave Astrum 2009 so sodelovali predsednik Papeškega sveta za kulturo Gianfranco Ravasi, direktor Vatikanske zvezdarne Jose Gabriel Funes, direktor Vatikanskih muzejev Antonio Paolucci, predsednik italijanskega Narodnega inštituta za astrofiziko Tommaso Maccacaro in Ileana Chinnici, ki je razstavo pripravila.

Razstava daje na ogled bogato italijansko astronomsko dediščino, instrumente, knjige dokumente in obsežno arhivsko gradivo, ki se hrani v observatorijih po vseh Italiji in je, čeprav javnosti največkrat neznano, velike zgodovinske, znanstvene in kulturne vrednosti. Kot je dejal Maccacaro iz inštituta za astrofiziko, so na ogled postavljeni astronomski instrumenti, ki prikazujejo napredek astronomije v zadnjih stoletjih, imajo pa tudi umetniško vrednost. Skozi zgodovino so se dejansko uporabljali za opazovanje nebesnih teles, merjenje in določanje lastnosti, ugotavljanje podatkov in preverjanje hipotez.

Obiskovalec se bo lahko sprehodil od astronomskih naprav pred Galilejem vse do sodobnih načinov opazovanja vesolja, posebno pozornost pa bo seveda pritegnil Galilejev teleskop, ki tudi predstavlja prvi ključni element v razvoju astronomskih instrumentov, saj se je sodobna astronomija rodila ravno z Galilejevim prvim pogledom v vesolje skozi teleskop.

Maccacaro je tudi izpostavil, da je poleg znanstvenega prispevka astronomija imela tudi veliko kulturno vlogo, saj je vplivala na človeško miselnost, zaznavanje sveta in vlogo človeka v njem. Astronomska opazovanja so namreč sprožila spoznanje, da zemlja in človek nista v središču vesolja.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh