Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava v Benediktovi rojstni hiši tudi o Frančišku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 04. 2015 / 07:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razstava v Benediktovi rojstni hiši tudi o Frančišku

Kakšna je povezava med upokojenim in sedanjim papežem?

Ob deseti obletnici izvolitve Josepha Ratzingerja na papeški sedež bodo 19. aprila letos v njegovi rojstni hiši v Marktlu ob reki Inn odprli posebno razstavo z naslovom »Veselje evangelija«, ki naj bi v luči istoimenske apostolske spodbude obiskovalcem predstavila tudi navezo Benedikta XVI. s papežem Frančiškom. Ko gre za vprašanja, ki vodijo v osrčje vere, se argentinski papež vedno znova opira na svojega predhodnika Benedikta XVI., je zapisano v napovedniku prireditve. Razstava, ki bo na ogled do 31. oktobra, naj bi to tezo podkrepila.



Odprtja naj bi se udeležil tudi škof iz Passaua, Stefan Oster. Tri dni prej bodo prebivalci bavarskega mesteca obeležili tudi 88. rojstni dan Josepha Ratzingerja, ki se 16. aprila ob 4. uri in petnajst minut, rojstni uri upokojenega papeža, zberejo v njegovi rojstni sobi. Skupina okoli 60 župljanov z domačim župnikom Josefom Kaiserjem ob tej priložnosti zdaj že tradicionalno obhaja zornice, nato pa v procesiji z lučkami odide v župnijsko cerkev, kjer vsi skupaj obnovijo krstne zaobljube.

Že 6. aprila pa so v nekdanjem Ratzingerjevem domačem kraju, v Pentlingu pri Regensburgu, v tamkajšnji mestni hiši odprli razstavo z naslovom »Moje poti v Pentlingu«. Razstava bo na ogled do 26. aprila, obiskovalcem pa so predstavljeni razstavni predmeti iz obdobja med izvolitvijo za papeža do današnjega dne, denimo mali bronasti papeški grb in kopija rokopisa njegovega predgovora k prvemu delu trilogije »Jezus iz Nazareta«, pa tudi Ratzingerjev peresnica in pisemski papir, ki ju je kot kardinal uporabljal za svojo osebno korespondenco.

Vrhunec razstave predstavlja kip iz lipovega lesa, ki upodablja papeža z listino častnega meščana v rokah. Umetnino je ustvaril nemški kipar Reinhard Baum iz lesa mogočne lipe, mimo katere je vsakokrat stopal Joseph Ratzinger na poti k bogoslužju v tamkajšnji cerkvi. V preteklih letih so morali lipo iz varnostnih razlogov podreti.

Joseph Ratzinger se je rodil na veliko soboto leta 1927 v več kot 200 let stari hiši v mestecu Marktl ob reki Inn, kot tretji otrok žandarja Josepha Ratzingerja in njegove žene Marie. Dobre štiri ure po rojstvu je domači kaplan Josef Stangl s sveže blagoslovljeno vodo novorojenca krstil po imenu Joseph Aloisius.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Nalaganje
Nazaj na vrh