Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rdeča maša v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 12. 10. 2009 / 12:31
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rdeča maša v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja

Akademsko društvo Pravnik k rdeči maši poleg vernikov posebej vabi pravnike, študente prava ter vse, katerih delo zaznamuje prizadevanje za pravičnost v svetu

Nocoj ob 18.30 bo v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani peto leto zapored rdeča maša, ki jo bo ob somaševanju cerkvenih pravnikov in drugih članov cerkvenih sodišč daroval škof.

Akademsko društvo Pravnik k rdeči maši poleg vernikov posebej vabi pravnike, študente prava ter vse, katerih delo zaznamuje prizadevanje za pravičnost v svetu.

Ime 'rdeča maša' izhaja iz rdeče barve liturgičnih oblačil duhovnikov ter predstavlja barvo pravičnosti in Svetega Duha. Sodniki so se rdečih maš vedno udeleževali v sodniških togah, ki so bile v večini primerov rdeče barve.

V katoliški Cerkvi je ponekod običaj, da se pravniki in študentje prava ob začetku sodnega obdobja oziroma na začetku akademskega leta v jesenskem času zberejo k evharistični daritvi, imenovani 'rdeča maša', pri kateri prosijo Svetega Duha za pomoč in razsvetljenje pri delu in študiju.

Začetki obhajanja rdečih maš segajo v zahodni Evropi (predvsem v Franciji, Italiji in Združenem kraljestvu) v 12. stoletje. Tradicija se je do danes ohranila predvsem v ZDA, v Kanadi in v Združenem kraljestvu. V ZDA se tovrstnih maš vsako leto poleg velikega števila pravnikov, odvetnikov, državnih uradnikov in ostalih javnih delavcev, udeležujejo tudi sodniki zveznega vrhovnega sodišča.

Dodatne informacije na spletni strani

http://www.adp.si/

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh