Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

#RdečiTeden znova spominja na preganjanje kristjanov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 11. 2021 / 10:31
Oznake: Cerkev, Družba, Religija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2021 / 07:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
#RdečiTeden znova spominja na preganjanje kristjanov
Rdeče osvetljena stavba opozarja na preganjanje kristjanov in drugih verskih manjšin po svetu FOTO: Vatican Media

#RdečiTeden znova spominja na preganjanje kristjanov

Katoliška človekoljubna organizacija v podporo preganjanim kristjanom po vsem svetu se v letošnji tradicionalni kampanji posveča predvsem krščanskim dekletom in ženam, ki trpijo zaradi ugrabitev, prisilnih porok, prisilnih spreobrnjenj in spolnega nasilja.

Na stotine stolnih cerkva, spomenikov in javnih zgradb po svetu bo v tednu med 17. in 24. novembrom osvetljenih z rdečo barvo, v mednarodni kampanji, namenjeni opozarjanju zaradi strmega naraščanja verskih preganjanj, spominjajo pri spletnem portalu Vatican News.

Kampanjo z imenom #RedWeek (#RdečiTeden) vsako leto organizira papeška ustanova Pomoč Cerkvi v stiski.

Kampanjo z imenom #RedWeek (#RdečiTeden) vsako leto organizira papeška ustanova Pomoč Cerkvi v stiski (Aid to the Church in Need/ACN). Prvič je bila predstavljena leta 2015, z namenom, da opozori na preganjanje kristjanov in potrebo po verski svobodi, kristjani po vsem svetu pa se v teh dneh zbirajo v molitvi za svoje preganjane brate in sestre.

Letošnja kampanja se začenja v Avstriji z dogodkom v dunajski stolnici sv. Štefana, sledili bodo podobni dogodki v različnih državah. »Dolg seznam stavb bo osvetljenih rdeče, med njimi stolnice v Montrealu in Torontu v Kanadi, bazilika na Montmartru v Parizu in številne osrednje stavbe na Slovaškem,« je zapisano v sporočilu za javnost. Poleg tega naj bi letos učenci v Avstraliji v šestih tamkajšnjih škofijah ves teden nosili rdeča oblačila, v Belgiji pa bodo ljudje prižigali rdeče sveče v podporo preganjanim kristjanom.

Preganjanje zaradi vere po vsem svetu narašča

Ob sklicevanju na svoje poročilo o verski svobodi v svetu, objavljeno v začetku letošnjega leta, ustanova Pomoč Cerkvi v stiski spominja, da dve tretjini svetovnega prebivalstva živi v državah, kjer je verska svoboda močno kršena, število kršitev pa še narašča, predvsem v Afriki. Kršitve se dogajajo v 42 odstotkih vseh afriških držav, najhuje pa je na območju Sahela, vključno z Burkina Fasom, Malijem in Nigrom; pa tudi v Mozambiku, posebej v pokrajini Cabo Delgado, kjer število terorističnih napadov islamističnih milic v zadnjih letih strmo narašča.

Tudi kip Kristusa Odrešenika v brazilskem Riu bo znova zažarel v rdeči luči FOTO: Vatican Media

Svobodno udejanjanje vere, steber svobodne demokracije

Po besedah Thomasa Heine-Gelderna, izvršnega predsednika ACN, kampanja #RdečiTeden pošilja jasno sporočilo solidarnosti preganjanim kristjanom po vsem svetu: na ta način »damo glas svojim projektnim partnerjem – tistim, ki so jih tragično zaznamovale posledice preganjanja«. »Za nas svobodno udejanjanje vere pomeni steber svobodne demokracije. Vsako obliko diskriminacije, ki temelji na verski pripadnosti, je treba odločno zavračati,« tako Heine-Geldern.

Osredinjeni na prisilne poroke in spreobrnjenja

Letošnja kampanja #RedWeek se osredinja na stisko deklet in žena iz krščanskih družin in drugih verskih manjšin, ki trpijo zaradi ugrabitev, prisilnih porok, prisilnih spreobrnjenj in spolnega nasilja. Ob tej priložnosti bo britanska izpostava ustanove ACN prihodnjo sredo, 27. novembra (#RedWednesday), v britanskem parlamentu v Westminstru predstavila poročilo z naslovom »Prisluhnite njenim krikom – ugrabitve, prisilna spreobrnjenja in spolno zasužnjevanje krščanskih žena in deklet«. Istega dne bo vladna stavba v Londonu osvetljena z rdečo svetlobo.

Kupi v trgovini

SOS kristjanov
Družbena vprašanja
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh