Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Realizacija pomoči Slovenske Karitas v letu 2009

Objava: 22. 03. 2010 / 17:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Realizacija pomoči Slovenske Karitas v letu 2009

Poročilo z včerajšnje tiskovne konference

Včeraj je v prostorih Galerija Družina v Ljubljani potekala novinarska konferenca Slovenske Karitas. Generalni tajnik Imre Jerebic je predstavil celotno realizacijo pomoči Karitas v Sloveniji v letu 2009 ter začetek akcije 'Pomagajmo preživeti'. Slednja je namenjena pomoči družinam in posameznikom, ki jih je prizadela svetovna finančno-gospodarska kriza.

Realizacija pomoči v letu 2009

Leto 2009 so zaznamovale posledice gospodarske krize, zaradi katere so na škofijskih Karitas zabeležili strm porast števila prosilcev pomoči. V lanskem letu se je število prosilcev pomoči družin in posameznikov povečalo za 41 %.

Pomoč je Slovenska Karitas razdelila preko šestih škofijskih Karitas, v katere je vključenih 415 župnijskih Karitas, ki so z 8.158 tedensko aktivnimi prostovoljci, srce dvajsetletnega delovanja Slovenske Karitas.

Družinam in posameznikom v stiski so razdelili več kot 3.000 ton hrane. Dodaten vir pomoči so predstavljali higienski pripomočki (čistila, plenice, …) in plačila najnujnejših položnic. Škofijske in župnijske Karitas so glavnino pomoči razdelile 136.452 osebam po vsej Sloveniji. Dodatno je pomoč prejelo 25.076 osnovnošolcev in dijakov v obliki šolskih potrebščin, učne pomoči, delavnic in letovanj.

Več kot 50.000 starejših je bilo vključenih v družabna srečanja in obiske ob večjih praznikih.
Poleg namenskih programov in programov pomoči je Karitas izvajala tudi specifične socialne programe pomoči odvisnikom, ženskam v stiski, brezdomcem in migrantom. V te skupine je bilo v lanskem letu vključenih več kot 6.000 oseb.

Neprecenljivo vlogo pri delu Karitas predstavljajo prostovoljci, ki so v lanskem letu samo na področju razdeljevanja pomoči z naslova intervencijskih zalog Evropske unije opravili več kot 100.000 ur prostovoljnega dela. Sodelavci, prostovoljci in socialni delavci se zavzemajo za to, da bi pomoč dosegla najpotrebnejše in da bi z njo odgovorili na temeljne potrebe ljudi v stiski.

V sklopu celotnih odhodkov škofijskih Karitas je bilo 1,9 % njenih odhodkov vezanih za pokrivanje stroškov dobrodelnih akcij in 7,7 % za njeno delovanje.

Akcija Pomagajmo preživeti

V preteklem letu je Slovenska Karitas v spomladanskem času izvedla izredno akcijo Pomagajmo preživeti kot odgovor na gospodarsko krizo, ki je v Sloveniji prizadela številne družine in posameznike. Število prosilcev se je naglo vzpenjalo in s tem tudi potrebe po osnovni pomoči.

Sočasno s številom prosilcev pa je ob dobri medijski podpori rasla tudi solidarnost Slovenk in Slovencev. Na prošnjo za sodelovanje v akciji se je v letu 2009 odzvalo več kot 15.000 darovalcev. Z njihovimi prispevki in donacijami podjetij, ki so skupaj znašali 593.516,00 EUR, je Slovenska Karitas lahko zagotovila nujno dodatno pomoč (predvsem v hrani).

Pomoči Slovenske Karitas se je pridružila tudi Vlada RS, ki je zagotovila dodatna sredstva za 26.248 prehranskih paketov, namenjenim najbolj ogroženim. Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij je prispevala še dodatnih 80.000 EUR za pomoč v hrani in pri plačilu položnic. Ob tej podpori darovalcev in donatorjev je Slovenski Karitas kljub velikemu povečanju števila prosilcev, uspelo ohraniti osnoven obseg pomoči.

V letu 2010 škofijske Karitas pričakujejo, da se bodo lanskim prosilcem pridružili še novi, zato je Slovenska Karitas pred podobnimi izzivi, kot v preteklem letu in predvsem pred veliko odgovornostjo, da primerno prosilcem ustrezno pomaga.

Ob začetku akcije Pomagajmo preživeti v letošnjem letu so Slovenke in Slovence nagovorili z zgibanko v tedniku Družina ter Delu, Slovenskih novicah in v Nedeljskem dnevniku, zato se tudi vsem časopisnim hišam zahvaljujejo za podporo. Dobrodošli so prvi odzivi, saj so do sredine marca zbrali že 60.000 EUR.

Posamezniki ali podjetja lahko nakažejo svoj dar na:
Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: 02140-0015556761
Sklic: 9300
Namen: Pomagajmo preživeti

Besedilo je pripravil in prek Tiskovnega urada SŠK posredoval Peter Tomažič.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh