Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reberšek: »Med žrtvami so bili kristjani in komunisti«

Za vas piše:
M. M.
Objava: 11. 02. 2023 / 16:35
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.02.2023 / 16:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reberšek: »Med žrtvami so bili kristjani in komunisti«
Na eni od preteklih slovesnosti v Grabnu pri Stranicah. FOTO: Wikipedia

Reberšek: »Med žrtvami so bili kristjani in komunisti«

V teh dneh mineva 78 let, odkar je bilo v Grabnu pri Stranicah v zdajšnji občini Zreče pomorjenih sto talcev, ki ga je v drugi svetovni vojni zagrešil nemški okupator. V spomin na ta zločin je na Frankolovem potekala tradicionalna slovesnost.

Slavnostni govornik, poslanec NSi v Državnem zboru Aleksander Reberšek, je opozoril, da tudi danes na žalost na svetu ni miru. Še več, z vojno se soočamo celo v Evropi.

Bomo zmogli kdaj reči »nikoli več«

»Smo se iz preteklosti kaj naučili? Bomo kdaj zmogli reči in se držati vodila nikoli več,« je po poročanju spletnega portala MMC RTV SLO dejal govornik, poslanec državnega zbora Aleksander Reberšek.

Med talci so bili kristjani in komunisti

Talce so na Stranice pripeljali iz zaporov ter jih več kot tri ure obešali na jablane. Enega so na begu ustrelili v hrbet, šlo je za moškega, ki ni prenesel pogleda na obešenega sina. »Med umrlimi so bili ljudje različnih svetovnih nazorov. Bili so verni in neverni. Bili so komunisti in kristjani. Vsi so bili žrtve,« je še poudaril Reberšek.

Poslovilno pismo žrtve

Na Stranicah so uredili tudi muzej. Tam hranijo poslovilno pismo žrtve. Franc Valte ga je napisal ženi: »Po resnici ti povem, da mi je najtežje, ker moram zapustiti otroke, ki jih imam tako rad. Ko bi jih le še enkrat mogel videti, jih vsaj še enkrat poljubiti, lažje bi umrl. A to je nemogoče. Zato jih poljubljam zgolj v duhu in jim želim boljše življenje, kot sem ga imel jaz.«


Kupi v trgovini

Razprodano
Spomini na mladost v zadnji vojni
Kulturna dediščina
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh