Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Redovnica s 118 leti po novem najstarejša Zemljanka

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 04. 2022 / 17:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2022 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Redovnica s 118 leti po novem najstarejša Zemljanka
S. Andre je po smrti Japonske Kane Tanaka najstarejša ženska na svetu. FOTO: Wikipedia

Redovnica s 118 leti po novem najstarejša Zemljanka

Francoska redovnica Andre Randon je z 118 leti po novem najstarejša oseba na svetu: japonske oblasti so namreč včeraj potrdile, da je 19. aprila umrla 119-letne Kane Tanaka, doslej najstarejša ženska na svetu z dokumentiranim datumom rojstva.

S. Andre živi v domu za ostarele v francoskem mestu Toulon ob Sredozemskem morju in je januarja 2021 prebolela tudi okužbo z novim koronavirusom. Od oktobra 2017 je najstarejša živeča Francozinja, od junija 2019 pa najstarejša Evropejka, spominjajo pri avstrijskem Kathpressu.

S. Andre je doživela deset papežev, tri francoske republike in nemško zasedbo v drugi svetovni vojni.

S. Andre se je rodila 11. februarja 1904 v mestu Ales na jugu Francije kot Lucile Randon, doživela pa je deset papežev, tri francoske republike in nemško zasedbo v drugi svetovni vojni. Z dvanajstimi leti je začela delati kot varuška, pozneje je bila domača učiteljica. Med njenimi delodajalci je bila tudi znamenita avtomobilska rodbina Peugeot. Zakrament svetega krsta je prejela šele leta 1923, v starosti 19 let. Leta 1944 se je v Parizu kot novinka pridružila redu Vincencijevih sester.

Od leta 2009 s. Andre živi v domu za ostarele; je povsem slepa in na invalidskem vozičku. Doživela je številne vojne in katastrofe, kljub lastnim telesnim težavam pa jo moti le, »da ljudje ne zmorejo živeti v slogi«. V pogovoru ob svojem 115. rojstnem dnevu je spregovorila o svoji sestri dvojčici, ki je umrla leta 2018: »Kliče me, vabi me. Molite zame, da me dobri Bog ne bo pustil predolgo čakati. Zdaj pa že pretirava!«

Kane Tanaka. FOTO: STA/Twitter

Najstarejša Zemljanka umrla v starosti 119 let

Z Japonske pa je prišla vest, da je pred dnevi umrla najstarejša Zemljanka, 119-letna Kane Tanaka, je poročala STA. Tanaka je bila še do nedavnega brez večjih zdravstvenih težav, živela pa je v domu za ostarele, kjer je čas preživljala ob igranju namiznih iger, reševanju matematičnih ugank in razvajanju s čokolado in sladkimi pijačami. Načrtovala je, da se bo z invalidskim vozičkom udeležila štafete na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2021, vendar ji je to preprečila epidemija koronavirusne bolezni.

Tanaka se je rodila 2. januarja 1903,  v letu, ko sta brata Wright opravila prvi let na motorni pogon.

Tanaka se je rodila 2. januarja 1903 na jugovzhodu regije Fukuoka na Japonskem. To je bilo leto, ko sta brata Wright opravila prvi let na motorni pogon, Marie Curie pa je postala prva ženska, ki je dobila Nobelovo nagrado. V svoji mladosti je Tanaka vodila podjetje za prodajo rezancev in trgovino z riževimi torticami. Leta 1922 se je poročila s Hideom Tanaka, s katerim sta imela štiri otroke, še enega pa sta posvojila.

Kot še spominjajo pri STA, ima Japonska po podatkih Svetovne banke najstarejše prebivalstvo na svetu, saj je približno 28 odstotkov ljudi starih 65 let ali več.

Nalaganje
Nazaj na vrh