Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najstarejša Evropejka in redovnica praznuje 118. rojstni dan

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 02. 2022 / 08:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2023 / 11:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Najstarejša Evropejka in redovnica praznuje 118. rojstni dan
S. Andre od oktobra 2017 velja za najstarejšo Francozinjo in od junija 2019 za najstarejšo Evropejko. FOTO: Wikipedia

Najstarejša Evropejka in redovnica praznuje 118. rojstni dan

Sestra Andre Randon, najstarejša katoliška redovnica na svetu in najstarejša Evropejka, danes, na praznik Lurške Matere Božje, obhaja 118. rojstni dan.

S. Andre živi v domu za ostarele v francoskem mestu Toulon ob Sredozemskem morju in je januarja 2021 prestala tudi okužbo z novim koronavirusom. Po navedbah avstrijskega Kathpressa redovnica od oktobra 2017 velja tudi za najstarejšo Francozinjo in od junija 2019 za najstarejšo Evropejko. Za 119-letno Japonko Kane Tanaka je Randonova druga najstarejša ženska na svetu z dokumentiranim datumom rojstva.

Molite zame, da me dobri Bog ne bo pustil predolgo čakati. Zdaj pa že pretirava!

S. Andre se je rodila 11. februarja 1904 v mestu Ales na jugu Francije kot Lucile Randon, doživela pa je deset papežev, tri francoske republike in nemško zasedbo v drugi svetovni vojni. Z dvanajstimi leti je začela delati kot varuška, pozneje je bila domača učiteljica. Med njenimi delodajalci je bila tudi znamenita avtomobilska rodbina Peugeot. Zakrament svetega krsta je prejela šele leta 1923, v starosti 19 let. Leta 1944 se je v Parizu kot novinka pridružila redu Hčera krščanske ljubezni.

Od leta 2009 s. Andre živi v domu za ostarele; je povsem slepa in na invalidskem vozičku. Doživela je številne vojne in katastrofe, kljub lastnim telesnim težavam pa jo moti le, »da ljudje ne zmorejo živeti v slogi«. V pogovoru ob svojem 115. rojstnem dnevu je spregovorila o svoji sestri dvojčici, ki je umrla leta 2018: »Kliče me, vabi me. Molite zame, da me dobri Bog ne bo pustil predolgo čakati. Zdaj pa že pretirava!«

S. Andre Randon. FOTO: arhiv Družine

S. Andre je januarja lani prebolela koronavirusno bolezen

S. Andre je januarja lani, le nekaj dni pred svojim 117. rojstnim dnem, prebolela koronavirusno bolezen. 16. januarja 2021 je bila pozitivna na testu za okužbo z novim koronavirusom, vendar simptomov ni razvila. Krajevnim medijem je povedala, kako se ni niti zavedala, da je okužena. Po potrditvi okužbe se je izolirala od drugih oskrbovancev v domu, kjer biva, in je kmalu povsem okrevala.

Kupi v trgovini

Jezus je gospodar nemogočega
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh