Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Referendum 10. januarja?

Za vas piše:
STA
Objava: 03. 11. 2015 / 11:21
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Referendum 10. januarja?

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide obravnava predlog za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi.

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide bo v torek na seji obravnaval predlog za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Iz gradiva za sejo izhaja, da je predlagani datum za izvedbo referenduma 10. januar prihodnje leto. DZ bo o predlogu odbora odločal na izredni seji v sredo.

Če bo predlog sprejet, se bo vprašanje, o katerem bodo volivci odločali na referendumu, glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel DZ na seji 3. marca?

Za dan razpisa referenduma, s katerim bodo začela teči tudi referendumska opravila, se glede na predlog določi 17. november 2015.

Referendum bo DZ razpisal na podlagi zahteve več kot 40.000 volivcev, pobudnik referenduma pa je koalicija Za otroke gre. Sami so ob vložitvi podpisov v DZ minuli teden sicer izrazili pričakovanje, da bo referendum na eno od decembrskih nedelj.

Glede predloga, da bi referendum izvedli 10. januarja, pa so v koaliciji za STA pojasnili, da sami ne odločajo o izbiri datuma. "Tisto, čemur se posvečamo, je zmaga na katerikoli referendumski datum v dobrobit otrok, materinstva in očetovstva ter vloge starih staršev," so še navedli.

Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol. S tem bodo lahko tudi istospolni pari uveljavljali pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze, omogočena jim bo tudi posvojitev otrok.

DZ je novelo o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih sprejel 3. marca, a ni začela veljati zaradi začetka postopka za razpis referenduma. Nato je DZ 26. marca sprejel sklep, da se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten. Koalicija Za otroke gre pa se je na ta sklep pritožila na ustavno sodišče. Slednje je odločilo, da se sklep DZ razveljavi in da je torej referendum dopusten.

Rok za izvedbo referenduma je med 30 in 45 dnevi po vložitvi zahteve, možno pa ga je razpisati tudi v roku do enega leta, če je predlog na ustrezen način utemeljen. O tem odloča DZ, in sicer po tem, ko se preveri ustreznost podpisov pod zahtevo za referendum. Če se DZ odloči, da bo referendum sklical pozneje kot v 45 dneh, mora tak predlog podpreti dvotretjinska večina navzočih poslancev. Referenduma pa nikakor ne more biti v božično-novoletnem času, torej med 25. decembrom in 1. januarjem, je v četrtek spomnil predsednik DZ Milan Brglez.

Za zavrnitev zakona na referendumu mora več volivcev glasovati proti zakonu, poleg tega mora po ustavni ureditvi proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej okoli 340.000 volivcev.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca januarja
Klic k usmiljenju
Duhovna rast
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh