Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Referendum bo 20. decembra

Za vas piše:
STA
Objava: 04. 11. 2015 / 09:25
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Referendum bo 20. decembra

Referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih bo 20. decembra, je sklenil DZ.

Referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih bo 20. decembra, je sklenil državni zbor. Roki za referendumska opravila pa bodo začeli teči 9. novembra. Za odlok o razpisu referenduma s takšno vsebino je glasovalo 60 poslancev, 11 pa jih je bilo proti. Navzočih je bilo 74 poslancev.

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je včeraj, 3. novembra, na seji državnemu zboru predlagal, naj bo referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih 20. decembra. Roki za referendumska opravila pa naj po njegovem predlogu začnejo teči 9. novembra. Poslanske skupine so danes, 4. novembra, v predstavitvi svojih stališč večinoma podprle predlog, naj bo referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih 20. decembra, kar je nato sklenil državni zbor.

Včerajšnja nujna seja odbora, ki se je začela že opoldne, je bila prekinjena zaradi dilem glede časovne opredelitve razpisa in izvedbe referenduma. Prvi predloženi predlog je bil, da bi roki za referendumska opravila začeli teči 17. novembra, 10. januarja pa bi referendum izvedli. Med tema datuma je več kot 45 dni.

Zakonodajno-pravna služba DZ je zato opozorila, da lahko po zakonu o referendumu in ljudski iniciativi od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja preteče več kot 45 dni, če to DZ sprejme z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

Sejo so nato nadaljevali ob 20. uri in za obravnavo na današnji seji DZ pripravili primeren predlog, ki je bil tudi sprejet.

DZ je novelo sprejel 3. marca, a ni začela veljati zaradi začetka postopka za razpis referenduma, ki ga je začela koalicija Za otroke gre. Nato je DZ 26. marca sprejel sklep, da se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega referendum ni dopusten.

Koalicija Za otroke gre se je na ta sklep pritožila na ustavno sodišče. Slednje je odločilo, da se sklep DZ razveljavi in da je referendum torej dopusten. Koalicija Za otroke gre je 30. oktobra v DZ vložila zahtevo za razpis referenduma, podprto z nekaj več kot 48.000 podpisi državljanov.

Povzeto po STA

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh