Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Referendum je edina možnost za zavrnitev družinskega zakonika

Objava: 27. 12. 2011 / 09:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Referendum je edina možnost za zavrnitev družinskega zakonika

Pred odločitvijo ustavnega sodišča o dopustnosti ljudskega odločanja o vrednoti družine smo se pogovarjali s p. dr. Tadejem Strehovcem, tajnikom Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci

Ustavni sodniki že dlje časa obravnavajo pobudo za presojo ustavnosti referenduma o družinskem zakoniku. Septembra so namreč poslanci in poslanke izglasovali pobudo, da ustavno sodišče presodi, ali morebitni referendum o družinskem zakoniku ne bo povzročil protiustavnih posledic. Sredi decembra so se pojavile neuradne informacije, da naj bi ustavno sodišče dopustilo referendum in posledično zbiranje podpisov na upravnih enotah. O tej temi smo se pogovarjali s p. dr. TADEJEM STREHOVCEM, tajnikom Komisije Pravičnost in mir pri SŠK.

Referendumska pobuda je trenutno v presoji na ustavnem sodišču. Kakšno je vaše mnenje o tem?

Poslanci prejšnjega sklica državnega zbora so s septembrsko pobudo ustavili zbiranje podpisov za sklic referenduma. Znano je, da je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok v samo dveh dneh zbrala več kot 27.000 podpisov, kar kaže na to, da se velik del državljanov ne strinja z družinskim zakonikom in pričakuje, da se bo o vrednoti družine odločalo na referendum. Ta želja je legitimna, saj je v ustavi zapisana pravica državljanov, da se lahko o pomembnih družbenih temah izrekajo tudi neposredno – to je na referendumu. Osebno upam, da bo ustavno sodišče zaščitilo legitimno in ustavno zagotovljeno pravico državljanov do referenduma.


Zakaj je vrednota družine tako pomembna, da se je potrebno o njej odločati na referendumu?

Vrednota družine je temeljna družbena vrednota, od katere je odvisna prihodnost vsake družbe. Zato vlada nima pravice redefinirati družine in eksperimentirati z otroki, ko zagovarja zelo problematična stališča, da otrok ne potrebuje očeta in matere za svoj razvoj. Konvencionalna družina očeta, matere in otrok je tisto naravno okolje, ki je najbolj primerno za razvoj otrok kot tudi za samo družbo. Prav tako je družina preveč pomembna vrednota, da bi o njej monopolno odločala samo ozka skupina politikov in izbranih nevladnih organizacij. O tem, kako bodo v zakonodaji urejene temeljne družbene vrednote, je prav, da odločamo vsi državljani. Če smo v preteklosti odločali npr. o malem delu, zavarovalnicah, dvakrat o nacionalni RTV, o termoelektrarni itn., je prav, da se na referendumu odločamo tudi o temeljni vrednoti družine in pravicah otrok do očeta in matere.


Zakaj v Komisiji Pravičnost in mir podpirate pobudo za razpis referenduma o družinskem zakoniku?

Septembra 2009 je minister Ivan Svetlik predstavil predlog družinskega zakonika. Komisija Pravičnost in mir se je odzvala z izjavo »Ohranimo in okrepimo vrednoto zakonske zveze in družine«, v kateri smo zapisali, da se ne strinjamo s takšnimi ideološkimi posegi v družinsko zakonodajo, ki razvrednotijo pomen materinstva in očetovstva ter ne spoštujejo največjih otrokovih koristi in temeljnih potreb. Takrat smo tudi sklenili, da bomo podprli vse tiste nevladne organizacije, ki se zavzemajo za vrednoto družine in pravice otrok. Po treh letih ugotavljamo, da prejšnja vlada ni imela posluha za številne pozive strokovne in civilne javnosti. Tudi t. i. kompromisni predlog, o katerem je govorila vlada, ni kompromis, saj zakonik vključno z obrazložitvami izhaja iz enakih predpostavk kot prvotni predlog. Referendum je sedaj edina možnost za zavrnitev zakona, zato ga je potrebno podpreti.

Na fotografiji: p. dr. Tadej Strehovec

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh