Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reflektor: Prihodnost tehnologije [VIDEO]

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 27. 10. 2021 / 00:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2021 / 13:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reflektor: Prihodnost tehnologije [VIDEO]
Dr. Marko Jankovec in David Tomažin. FOTO: Arhiv oddaje Reflektor.

Reflektor: Prihodnost tehnologije [VIDEO]

Živimo vse bolj obkroženi s pametnimi napravami. Naš gost bo dr. Marko Jankovec, izredni profesor na Fakulteti za elektrotehniko.

Povabil nas je v svojo pametno hišo, ki si jo je opremil sam, in predstavil tudi prav posebno domačo žival. 

Dr. Marko Jankovec je izredni profesor na Fakulteti za elektrotehniko, kjer se posveča predvsem fotovoltaiki. FOTO: Arhiv oddaje Reflektor.

Bi se morali bati novih tehnologij? Kaj je umetna inteligenca?

Se moramo torej bati novih tehnologij? Jankovec odgovarja: »Tehnologija lahko pride v napačne roke, tako kot oster nož. Je orodje, ki nam služi.« Prepričan je, da si nihče ne želi vrniti v čas pred razvojem tehnologije. Toda ali nas ne na nek način zasužnjuje? »Vsaka stvar te lahko zasužnji, gre za stvar tvojega odnosa do nje,« pravi Jankovec.

Dr. Jankovec nam bo s posebno kamero pokazal, kako nam lahko pomaga, npr. pri varovanju otrok pred nakupovalnim središčem ali starejših v varovanih stanovanjih. 

Kako bo v prihodnosti videti vožnja v avtomobilu? Bomo imeli dostop do vseh informacij svetovnega spleta neposredno v naših možganih? 

V oddaji pa tudi o tem, kaj se bo zgodilo, ko umetne inteligence ne bomo več mogli ločiti od človeške. Bodo stroji postali del naše družbe?


Ne bojte se tehnologije. Tehnologija je orodje, ki nam bo pomagalo bolje živeti in rešiti ogromne izzive, ki nas čakajo. (dr. Marko Jankovec)

Nalaganje
Nazaj na vrh