Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reforma malteškega viteškega reda

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 07. 09. 2022 / 11:40
Oznake: Papež, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2022 / 11:43
Reforma malteškega viteškega reda
FOTO: Reuters

Reforma malteškega viteškega reda

Papež Frančišek je 3. septembra izdal odlok o prenovi malteškega viteškega reda, s katerim je preklical vse funkcije ter imenoval začasni suvereni svet, ki ga bo vodil do generalnega kapitlja 25. januarja 2023. Eden izmed devetih članov začasnega suverenega sveta je Mariano Hugo Windisch-Graetz, veleposlanik reda v Sloveniji. Obenem je začela veljati nova konstitucija reda.

Papež ugotavlja, da »je treba sprožiti globoko duhovno, moralno in institucionalno prenovo«. Malteški red od leta 2017 doživlja krizo vodenja. V La Croixu ugotavljajo, da sta se oblikovala dva tabora: »prvi vztraja na humanitarni razsežnosti in suverenosti reda, drugi pa na tem, da naj bi bil verska ustanova«. Papež je v odloku poudaril obe razsežnosti, a zapisal, da je kot verski red »odvisen od Svetega sedeža«.
Namestnik velikega mojstra John Dunlap je pozdravil papeževo odločitev, a vsi člani reda niso zadovoljni. Nemški poslovnež Ernst von Freyberg je opozoril, da nova konstitucija pomeni »prenos odgovornosti od laičnih članov (okoli 13.000), ki delajo in vodijo aktivnosti, na redovne člane z zaobljubami (okoli 40)«.

Predsednik libanonske veje Marwan Sehnaoui pa je obžaloval, da red ni zmogel preseči razprtij in preprečiti posega od zunaj. Izrazil je skrb, da je to močno okrnilo suverenost, ki j...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh