Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež umetnikom: z lepoto pričujte evangelij!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 09. 2022 / 11:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2022 / 12:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež umetnikom: z lepoto pričujte evangelij!
Papež med umetniki, zbranimi v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Papež umetnikom: z lepoto pričujte evangelij!

Papež Frančišek se je včeraj srečal z osebnostmi iz sveta umetnosti in zabave, ki so se v Vatikanu zbrali na prvem vrhovnem zasedanju španske fundacije »Vitae Global«.

Mednarodno priznani umetniki so na prvem srečanju začeli pogovor o tem, kako bi lahko umetnost, medije in zabavo izkoristili za kulturno preobrazbo, ki bo spodbujala skupno dobro, univerzalne vrednote in medsebojna srečanja.

Lepota dobro dene, lepota zdravi, lepota te vodi naprej na tvoji poti!

Sveti oče je v nagovoru udeležencem srečanja položil na srce: »Umetniki ste oznanjevalci lepote. Lepota dobro dene, lepota zdravi, lepota te vodi naprej na tvoji poti!« Ob tem je izrazil upanje, da bo umetnost »odprla vrata, se dotaknila src in vam pomagala napredovati«.

FOTO: Vatican Media

Papež je druženju z okoli 60-člansko skupino umetnikov naklonil dve uri svojega časa. Med udeleženci srečanja so bili med drugimi igralci Denzel Washington, Patricia Heaton in Jonathan Roumie ter pevca Andrea Bocelli in Marcus Mumford. Srečanje je bilo vrhunec dvodnevnega dogodka, ki ga je v vatikanskih vrtovih priredila španska fundacija »Vitae Global«, katere cilj je po lastnih navedbah »posredovati univerzalne vrednote, ki pozitivno vplivajo na srca in misli ljudi«.

Naloga umetnosti je, da v srce zabode trn, ki vodi v kontemplacijo, kontemplacija pa te usmeri na pot.

V najboljšem primeru umetnost vodi k »spoštovanju osebe, poti, po kateri hodi«, in spodbuja ljudi, da »po poti dejansko hodijo, namesto da bi si to pot preprosto kupili«, je dejal papež. Naloga umetnosti je torej, da »v srce zabode trn, ki vodi v kontemplacijo, kontemplacija pa te usmeri na pot«.

FOTO: Vatican Media

Frančišek je navzoče tudi pozval, naj se pogovarjajo z mladimi in jim s pomočjo lepote umetnosti posredujejo evangelij. To zahteva »pričevanje in spremljanje, ki izhajata iz dialoga z Bogom«. Papež je med dvournim srečanjem o umetnosti dejal, da je ta kot potovanje, »in kdor je na potovanju, se zaveda, da je pričakovan, da ga nekje nekdo čaka«.

Naj umetnost odpira vrata, se dotakne src in pomaga hoditi naprej.

Udeležencem srečanja je zaželel, naj umetnost »odpira vrata, se dotakne src in pomaga hoditi naprej«, prav tako pa naj prinaša »spoštovanje do človeka, do poti, po kateri hodi«, ter spodbuja k hoji. Umetniki so s papežem podelili konkretne osebne sklepe, ki so dozoreli v njihovih srcih med srečanjem v Vatikanu, sveti oče pa jim je zagotovil, da bo dragocene stvari in poti, o katerih so mu spregovorili, ohranil v svojem srcu.

FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh