Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Regruti se pripravljajo na 1. maj

Za vas piše:
J. Ž.
Objava: 08. 04. 2022 / 09:49
Oznake: Iz življenja, Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2022 / 08:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Regruti se pripravljajo na 1. maj
Letošnji regruti so na delavnicah izdelovali rože iz krep papirja in trakove za okrasitev majskega drevesa. FOTO: J. Ž.

Regruti se pripravljajo na 1. maj

Vas Gančani v župniji Beltinci je znana ter se je na slovenski in evropski zemljevid vpisala z vsakoletnim izdelovanjem rož iz krep papirja in trakov za okraševanje prvomajskega drevesa (Gančki majoš) in njegovo postavitvijo na starem nogometnem igrišču v Gančanih.

»Gančki majoš« je šega, ki je vpisana v register nesnovne kulturne dediščine pri ministrstvu za kulturo. Gre za šego oziroma navado, ki jo v vasi Gančani ohranjajo od leta 1919. Takrat so namreč prvič prvomajsko drevo postavili fantje v zahvalo Mariji, da so se srečno vrnili iz bojišč prve svetovne vojne.

Postavljanje prvomajskega drevesa v Gančanih je sicer del podeželske dediščine, kjer so nosilci projekta vsakoletni mladi, ki v tistem letu dopolnijo 18 let. Gre za nošenje bogato okrašenega vrha po vasi do končnega mesta za postavljanje debla s pritrjenim okrašenim vrhom ter petjem pesmi »Spet kliče nas venčani maj», pri vaški kapeli, ki je posvečana Srcu Jezusovemu.

Sodelujejo in pomagajo tudi drugi

Pri postavitvi majskega drevesa poleg letnikov sodelujejo še ostala društva in vaščani vasi Gančani, pri čemer gre za ohranjanje rokodelsko-tehničnih veščin, kot so izdelovanje papirnatega okrasja, podiranje drevesa, pritrjevanje okrašenega vrha na deblo in ročno postavljanje oziroma dvigovanje mlaja. Da spomin na prednike, ki so pred 103 leti prvič postavili prvomajsko drevo ne bi šel v pozabo in zbledel, ta običaj ohranjajo in negujejo iz roda v rod, torej že dobrih 100 let. Starejši želijo to znanje oziroma izdelovanje papirnatih kron in rož iz krep papirja prenašati na mlajše.

V Gančanih običaj ohranjajo že od leta 1919. FOTO: J. Ž.

Pred leti so rože iz krep papirja izdelovali mladi, ki so v tistem letu bili stari 18 let, pozneje so se jim še priključili tisti mladi, ki so ta običaj prevzeli v naslednjem letu. Zadnjih 20 let pa mladim rekrutom pomagajo članice Turističnega društva Sodar Gančani. Letos so jim pomagale Tončka Maučec, Rozika Zadravec, Marija Križanič, Micka Maučec, Zdenka Puhan in Pepka Vinkovič.

Gre za medgeneracijsko druženje, kot so vaška pomoč, ohranjanje fantovsko-dekliških družb in simbolnega prehoda iz mladosti v odraslost. Letošnje priprave na postavitev majskega drevesa so se začele že v začetku januarja, ko so se mladi letošnji regruti začeli vsak petek zvečer zbirati v prostorih ob vrtcu v Gančanih, kjer je športno-rekreacijski center, kjer so ob pomoči članic Turističnega društva Sodar Gančani začeli iz krep papirja izdelovati najrazličnejše rože.

Tako so za okrasitev prvomajskega drevesa izdelali 240 različnih rož, barv in oblik. Štiri krone iz papirnatih cvetov in trakov pa je izdelala Marija Križanič, ki bodo krasile prvomajsko drevo. Na delavnicah pri izdelovanju rož iz krep papirja in trakove za okrasitev prvomajskega drevesa ohranjajo osemnajstletniki in osemnajstletnice. To so: Maša Maučec, Nika Maučec, Rok Hozjan, Rok Matko, Domen Tivadar, Sandi Forjan, Eva Maučec, Ana Šumak, Vanesa Tratnjek, Ines Jerič (pri njej doma se bodo letošnji regruti zadnji dan aprila zbrali in začeli z okraševanjem prvomajskega drevesa), Nena Smodiš, Tina Horvat in Maja Lebar. Delavnice pri izdelovanju rož iz krep papirja smo obiskali v petek, 1. aprila.

Kupi v trgovini

Teologija telesa za mlade - učbenik
Za mladino
23,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh