Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reke poplavljajo, v Dravogradu so se oglasile sirene

Za vas piše:
M. M.
Objava: 03. 11. 2023 / 07:14
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.11.2023 / 09:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reke poplavljajo, v Dravogradu so se oglasile sirene
Trenutne razmere na Meži. FOTO: FB KS Dravograd

Reke poplavljajo, v Dravogradu so se oglasile sirene

Zaradi nočnega deževja, ki se ponekod še nadaljuje, pretoki rek po državi naraščajo. Poplavljajo predvsem reke v zgornjem Posočju, porečju Save Bohinjke, Sava v zgornjem toku ter Reka pri Ilirski Bistrici. Zaradi poplav in plazov je neprevoznih več cest. V Dravogradu so se ob 7.40 oglasile sirene, kar opozarja na možnost poplavljanja vodotokov Drave.
Na družbenem omrežju Facebook KS Dravograd so zapisali, da so se nekaj pred osmo uro oglasile sirene, “kar opozarja na možnost poplavljanja vodotokov Drave, ki je presegla 1300m3/s, in Meže”.


Opozorilne sirene so se ob 8. uri sprožile tudi v desetih občinah v Spodnjem Podravju, je za STA povedal vodja ptujske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje ter regijski poveljnik civilne zaščite za Podravje Dragomir Murko. Tudi v teh občinah so sirene sprožili zaradi povečanega pretoka reke Drave in napovedi nadaljnjega naraščanja, s čimer želijo prebivalce ob reki opozoriti na možnost poplavljanja in na samozaščitne ukrepe.

Ponoči na Kredarici veter do 185km/h

“Najbolj intenzivno dogajanje je za nami. Ponoči so sunki vetra na Kredarici dosegli 185 kilometrov na uro, na Kaninu 144, na Krvavcu 120, ob obali 70 kilometrov. Šlo je za burne procese. Na Voglu je v 24 urah padlo 232 litrov na kvadratni meter, v Bovcu 222, drugod na širšem območju Alp pa večinoma od 100 do 200 milimetrov. Zdaj se razmere umirjajo,” je za Radio Slovenija dejal dežurni meteorolog Brane Gregorčič.

Poplavlja tudi Sava

Reke v Posočju so večinoma že dosegle največje pretoke. Visokovodni val na Savi se bo v naslednjih urah pomikal proti srednjemu toku, kjer bo Sava poplavila in predvidoma sredi dneva dosegla največji pretok. Sava bo v Šentjakobu dosegla pretok okoli 1300 kubičnih metrov na sekundo. Razlivale se bodo tudi druge reke v več delih države. Poplavlja tudi morje.

117 dogodkov

Po podatkih centra za obveščanje je bilo zaradi ujme ponoči aktiviranih 62 gasilskih enot, zabeležili so 117 dogodkov na območjih regijskih centrov Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec, je poročala STA.

Zaprtih več cest

Po državi je zaradi poplav in plazov zaprtih več cest. Med drugim so po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste zaprte ceste Stara Fužina-Ribčev Laz pri Stari Fužini, cesta Volče-Tolmin pri Tolminu in cesta Most na Soči-Tolmin na več odsekih. Prelaz Korensko sedlo je zaprt na avstrijski strani. Preventivno je zaradi vremenskih razmer zaprta tudi cesta Bresternica-Gaj-Sv. Jurij. Na cesti Železniki-Most na Soči je med Knežo in Podbrdom prepovedan promet za tovorna vozila. Od 5. ure je spet odprta cesta skozi Baško grapo.

Kupi v trgovini

Narava vedno zmaga
Dom in vrt
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh