Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rembrandtova slika po umetnikovi smrti občutno predelana

Objava: 04. 03. 2015 / 07:33
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rembrandtova slika po umetnikovi smrti občutno predelana

Približno dve tretjini slike »Suzana in starca« je preslikal njen poznejši lastnik.

Slika nizozemskega umetnika Rembrandta van Rijna Suzana in starca je bila po umetnikovi smrti deležna občutnih predelav, poroča STA. Kot se je pokazalo pri pripravi razstave v Berlinski slikarski galeriji, posvečene temu znamenitemu Rembrandtovemu delu, je približno dve tretjini slike preslikal njen poznejši lastnik, angleški umetnik sir Joshua Reynolds.



Rembrandt je sliko naslikal leta 1647, Reynolds pa jo je preslikal v drugi polovici 18. stoletja. »To je bil precej radikalen poseg. Pravzaprav so le še figure ostale v celoti Rembrandtove«, je po navedbah nemških medijev dejal direktor galerije Bernd Lindermann.

Motivi za takšno dejanje ostajajo uganka. »Očitno je menil, da bo sliko s svojim posegom izboljšal«, je o Reynoldsu dejal Lindermann.

Slika Suzana in starca upodablja svetopisemsko zgodbo o Suzani, krepostni hčerki premožnega kralja Joakima, ki sta jo pri kopanju opazila dva starca. Ker se jima ni hotela vdati, sta jo pričela obrekovati, da sta jo videla z drugim, a so se njune besede izkazale za neresnične.

Razstava, ki so jo za javnost odprli včeraj, bo na ogled do 31. maja prihodnje leto.

Rembrandt van Rijn (1606-1669) se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženini smrti je zašel v hude finančne težave, zaradi katerih je moral prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike.

Ustvaril je okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1.600 risb. Izbiral je svetopisemske in mitske motive ter izdeloval portrete, žanrske prizore, tihožitja in alegorije. Med njegovimi najpomembnejšimi deli so slike Nočna straža, Anatomija dr. Tulpa, Predstojniki suknjarskega ceha in Vrnitev izgubljenega sina.

Vir: STA / M.M.Š.

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh