Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Ambrus

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 27. 08. 2020 / 06:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2020 / 06:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Ambrus

Reportaža o župniji Ambrus

Župnik Uroš Švarc pojasni, da se pozna, da je župnija še zelo tradicionalno katoliška.

Ambrus. Foto: Ivo Žajdela



Župnija Ambrus leži v Suhi krajini in je del škofije Novo mesto. Od leta 2005 jo vodi župnik Uroš Švarc.

Nekdaj so bili ti kraji zaznamovani s trdim kmečkim delom, na ne prav rodovitni zemlji, ki je posejana s kamenjem, v času po drugi svetovni vojni pa močno zaznamovana z mnogimi ubitimi člani družin.

Župljani so zelo dobri in odprtih rok. Po večini znajo držati skupaj in so veseli, ko se kaj lepega naredi. Župnik Uroš Švarc pove, da ko je kakšna nabirka, bodisi za misijone ali kakšno stisko, so pripravljeni prispevati veliko in tudi sami priskočiti na pomoč. To se je v teh letih kar nekajkrat izkazalo, ko so bili v župniji požari ali druga nesreča. Ljudje so stopili skupaj in napravili čudež v nekaj dneh.


Pevski zbor. Foto: Ivo Žajdela


Župnija počasi ugaša

Žal župnija z nekoliko manj kot 800 prebivalci počasi ugaša. Število prebivalcev se zmanjšuje. Pred nekaj leti je župnik naredil podrobno statistiko, ki je pokazala, da je vzrok upada ne samo število umrlih na število rojenih, ampak tudi preselitev domačinov s poroko v druge kraje.

Že sam primer verouka je zgovoren: ko je leta 2005 prevzel župnijo, je bilo v osmih razredih skoraj sto otrok. Zdaj jih je v devetih razredih malo nad 60. Vsi osnovnošolski, razen enega, obiskujejo verouk.


Župnijska cerkev sv. Jerneja. Foto: Ivo Žajdela


Leta 2008 so pozidali novo župnišče

Župnikov prihod v župnijo leta 2005 je bil zaznamovan tudi z gradnjo novega župnišča. Dolgo časa se je govorilo, da je v Ambrusu potrebno novo župnišče, saj je bilo staro oddaljeno od cerkve. Stalo je na hribu nad vasjo.

Verouk pa se je poučeval v stari mežnariji, ki je stala na sedanji lokaciji novega župnišča. Z načrti je pričel že predhodnik Anton Zajc, vendar je bil osnutek novega župnišča prevelik in tudi zavrnjen s strani gospodarske komisije na nadškofiji.

Maja 2005 so podrli staro mežnarijo in na tej lokaciji začeli graditi novo župnišče, ki je bilo končano spomladi 2008.


Oltarček in slika mučenca Alojzija Grozdeta. Foto: Ivo Žajdela


Župnija je še zelo tradicionalno verna

Župnik Uroš Švarc pojasni, da se pozna, da je župnija še zelo tradicionalno katoliška. Ni ga dogodka, na katerega ne bi bil povabljen tudi on, odnos do Cerkve pa je zelo pozitiven. Spomni se, da mu je nekoč na vizitaciji dejal škof Glavan: »No, a je res vse tako lepo, kot praviš, ali malo pretiravaš?« Njegov odgovor je bil: »Veste, g. škof, človek vidi to, kar želi videti. Njive brez plevela ni, vendar noben kmet ne bi sadil, če bi gledal samo na to, kako plevel uspeva«. Doda, da se pozna, da je v župniji ponekod še prisotna vsakodnevna molitev, bodisi po družinah in tudi določeni posamezniki veliko molijo ter prinašajo blagoslov na skupno delo.

Več v reportaži o župniji v 35. številki Družine.


PREBERITE ŠE:

- Dol pri Ljubljani

- Stara Loka

- Žalec

- Ponikva


*Družina na facebooku TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh