Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Dobrova

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 05. 03. 2020 / 09:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2020 / 10:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Dobrova

Reportaža o župniji Dobrova

Versko življenje se na Dobrovi odvija prek nedeljskega bogoslužja in praznovanj, veroučne šole in delovanja raznih skupin.

Župnijska cerkev Marije Vnebovzete. Foto: I. Ž.

Versko življenje se na Dobrovi odvija preko treh področij: nedeljskega bogoslužja in praznovanj, veroučne šole ter delovanja raznih skupin. Teh je v župniji trinajst.

Dobrova se nahaja šest kilometrov zahodno od Ljubljane, na razcepu cest za Horjul in Polhov Gradec ter ob sotočju Gradaščice in Horjulščice.

Župnija Dobrova je znana po svoji romarski cerkvi, posvečeni Mariji Vnebovzeti, oziroma Mariji v leščevju. Spada v dekanijo Ljubljana Vič-Rakovnik. Ima štiri podružnice: Brezje (cerkev sv. Neže), Gabrje (cerkev sv. Janeza Krstnika), Hruševo (cerkev sv. Jurija) in Podsmreko (cerkev sv. Martina).


Ministranti z župnikom Janezom Kvaternikom. Foto: I. Ž.

Na Dobrovi izstopa staro župnišče nad vasjo

Po zaslugi prejšnjega župnika Lojzeta Goloba so bile župnijska cerkev in štiri podružnične cerkve prejšnja leta v celoti obnovljene; tako je kot večji izziv ostalo le staro župnišče na Dobrovi: gre za stavbo, ki je bila leta 1845 zgrajena za potrebe ljudske šole, bila večkrat predelana, po drugi svetovni vojni, do leta 2012, pa je služila kot nadomestno župnišče, saj je bilo pravo župnišče, mogočna stavba na vrhu griča nad Dobrovo, nacionalizirano (to so Marijine sestre postopoma odkupile in preuredile v svoj samostan).

Dobre pogoje za uspešno delo predstavlja nov župnijski dom

Župnik Janez Kvaternik je v župnijo prišel avgusta 2019 iz župnije Šmartno pri Litiji. Ker je tu šele pol leta, pravi, da bolj opazuje utečene »verske navade« vernikov. Staro, preizkušeno priporočilo novim župnikom namreč pravi:

»Prvo leto opazuj in si zapisuj, a ne spreminjaj navad v župniji.« Strne prve vtise in pove, da so tu dobri in odprti ljudje, ki so pripravljeni sodelovati, oziroma pomagati. V župniji deluje veliko skupin.


Zakonski jubilanti oktobra lani. Foto: Marjana Ojsteršek.

Dobre pogoje za uspešno delo predstavlja nov župnijski dom, ki ga je zgradil s pomočjo župljanov prejšnji župnik Lojze Golob. Podružnične cerkve so bile v zadnjih letih lepo obnovljene.

Možnosti za duhovno nadgradnjo verskega življenja v župniji je več

Kot vsak župnik skrbi najprej za redne dejavnosti v župniji in spremlja delovanje raznih skupin. Otroke pri verouku poučujeta poleg njega še s. Irena Grandošek in s. Mira Korošec, s. Sabina Glowacz pa vodi tedenska srečanja za mladino.

Možnosti za duhovno nadgradnjo rednih oblik verskega življenja župnije je več: oblikovanje novih skupin, kot so misijonska, bogoslužna, študentska, dramska, za medije, še kakšna zakonska. Imajo mladinski zbor, redna župnijska romanja, skrbijo za ohranjanje Božje poti Marije v leščevju; za župnijski misijon.

Zaradi bližine Ljubljane je Dobrova lahko primeren kraj za razna duhovna srečanja na medkrajevni ravni.

Več v Družini številka 10.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh