Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Hrpelje – Kozina

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 20. 10. 2020 / 10:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.10.2020 / 09:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Hrpelje – Kozina

Reportaža o župniji Hrpelje – Kozina

Mladi župniji so v letu 2018 pridružili še štiri župnije, ki so po starosti vse starejše.

Hrpelje - Kozina, župnijska cerkev sv. Antona Puščavnika. FOTO: Ivo Žajdela



Župnija Hrpelje – Kozina je mlada župnija. Lani je praznovala 30 let od ustanovitve. V letu 2018 so ji pridružili še štiri župnije, ki so po starosti vse starejše, Klanec, Slivje, Rodik in Brezovica, med njimi je bila župnija Brezovica nekoč celo prafara.

Območje župnije se razteza na stičišču treh svetov, Malega Krasa, Brkinov in Čičarije ter skoraj sovpada z upravnimi mejami občine Hrpelje – Kozina.

Pet nedeljskih maš si zaenkrat še lahko privoščijo

»Ukinjanje prafare in drugih župnij je bilo mogoče boleče, vendar spričo spremenjenih potreb in danosti nujno,« je pojasnil župnik Niko Čuk in dodal, da so bile pridružene mladi mestni župniji, na ravni katere potekajo nekatere skupne dejavnosti, a ohranile so tudi lastno življenje.


Župnik Niko Čuk. FOTO: Ivo Žajdela


Ohranili so nedeljske maše in praznike, kot so bili v veljavi pred združitvijo. To pomeni pet nedeljskih maš, kar si za enkrat še lahko privoščijo, ker v župniji pomaga tudi duhovni pomočnik, Vid Premrl, ki je bil še do prihoda župnika Čuka v župnijo župnik za župniji Slivje in Brezovica.

Brkinske vasi so demografsko ogrožene, Hrpelje in Kozina se hitro večata

V župniji imajo 25 cerkva, ki so bile po večini postavljene v 17. stoletju (dve sta že ruševini), in pet župnišč (eno je preoblikovano v dom duhovnosti, eno je že ruševina).

Na območju župnije živi okoli 3.500 ljudi, krščenih med njimi je približno slaba polovica, okoli 200 jih pride v nedeljo oziroma v soboto zvečer k eni od petih nedeljskih maš.


Brezovica pri Hrpeljah – Kozini, podružnična cerkev sv. Štefana. FOTO: Ivo Žajdela


Razmerje med krsti in pogrebi je, če pogledamo zadnji dve leti, ena proti štiri. K slabši statistiki v veliki meri pripomorejo brkinske vasi, ki so demografsko najbolj ogrožene.

Naselji Hrpelje in Kozina se na drugi strani hitro večata, zato se tudi seli težišče pastorale v Hrpelje, ki skupaj s Kozino že počasi postaja majhno mesto.

*Več v reportaži v Družini (43/2020).*

*Družina na facebooku TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh