Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Kodeljevo

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 12. 11. 2019 / 14:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2019 / 14:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Kodeljevo

Reportaža o župniji Kodeljevo

Letos v župniji Ljubljana Kodeljevo praznujejo stoto obletnico prihoda salezijancev na to območje Ljubljane.

Pogled na del župnije Kodeljevo, foto Grega Valič

Letos v župniji Ljubljana Kodeljevo praznujejo stoto obletnico prihoda salezijancev na to območje Ljubljane.

Župnik Grega Valič se je na Kodeljevem prvič znašel v vlogi župnika. Zanj je bila to nova izkušnja, ki je prinašala veliko izzivov.

Na začetku so mu veliko pomagali pogovori s člani ŽPS, ki so mu predstavljali dotedanjo prakso in navade pa tudi neformalni pogovori z različnimi župljani, ki so razumeli, da novi župnik potrebuje informacije, da se bo lažje vklopil v župnijsko življenje in delo.


Oratorij

Veliko dela in časa namenjajo sodelovanju pri nedeljskih ter prazničnih mašah, predvsem na področju petja in glasbe, ne smemo pa pozabiti na področje dela z mladimi. Skupina animatorjev skozi pastoralno leto, tudi med počitnicami, pripravlja najrazličnejše programe ter dogodke, ki so namenjeni predvsem otrokom in mladim.

S starejšimi veroučenci prihajajo v stik tudi animatorji

Imajo tudi skupino katehetov, ki skrbi za poučevanje verouka, predvsem pri mlajših razredih, večje poučuje župnik sam. Pomembno se mu zdi, da s starejšimi veroučenci prihajajo v stik tudi animatorji, predvsem preko birmanskih skupin, saj je tako prehod od veroučenca do animatorja bolj spontan in naraven.

Seveda se vsi veroučenci po prejemu zakramenta birme ne odločijo za to, da bi tudi sami postali animatorji, nekaj pa se jih in za njih je pomembno, da animatorje že poznajo ter da se jim tako lažje pridružijo.

Prisotnost mladih pri mašah med tednom

Najlepša stvar, ki jo je župnik Valič v župniji doživel, je bila prisotnost mladih pri mašah med tednom, v času poletnih počitnic. »To sem opazil že takoj pri prihodu na Kodeljevo. Bil je pozitiven šok, saj kaj česa podobnega iz prejšnjih okolij, kjer sem kot duhovnik deloval, nisem bil vajen.


Vikend za otroški zbor.

Pridejo sami, ker čutijo, da potrebujejo stik z Bogom. To je zame znamenje osebne vere, osebne povezanosti, ki presega tradicijo ter nedeljske obiske maše, ker je pač nedelja in se to spodobi.«

V župniji je veliko zavzetih laikov

Prav tako pa je v župniji veliko zavzetih laikov, ki sami vodijo najrazličnejše skupine in čutijo močno pripadnost župnijskemu občestvu. »Takšna župnijska skupnost lahko tudi ob menjavi svojega duhovnega pastirja živi naprej, saj ne pripada župniku, ampak pripada Bogu. Župnik je samo pastir, ki nekaj časa skrbi za to skupnost, dokler ni poslan drugam.

Ljudje, ki tu živijo, ki pripadajo tej župnijski skupnosti pa ostajajo, zato je njihov občutek zavezanosti tej skupnosti ključnega pomena za dobro počutje in pastoralno delo,« poudari župnik Grega Valič.

Več v reportaži v Družini številka 46.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh