Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Ravne na Koroškem

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 02. 09. 2020 / 11:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2020 / 06:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Ravne na Koroškem

Reportaža o župniji Ravne na Koroškem

Mestno župnijo sv. Egidija na Ravnah na Koroškem je zaznamovalo železarstvo.

Župnijska cerkev sv. Egidija. Foto: arhiv župnije



Župnija Ravne na Koroškem šteje okrog 8500 vernikov.

Življenje je na Ravnah močno zaznamovalo železarstvo. Železarna Ravne je v najboljših letih zaposlovala 7.000 delavcev. Zato so se v 70. in 80. letih ljudje na Ravne močno priseljevali iz različnih krajev Slovenije in predvsem iz nekdanjih jugoslovanskih republik. To je močno zaznamovalo versko življenje v župniji, ki je prej imela skromno župnijsko jedro domačinov in nekaj okoliških kmetov.

Kjer se ljudje med seboj ne poznajo, so povezovanja potrebna

Župnik Alojz Bek, ki je župnijo prevzel v letu 1989, je čutil, da mora okrepiti župnijsko jedro, pritegniti čim širši krog vernikov k sodelovanju, se približati obrobnim, in v mestu, ki ga je še vedno močno zaznamoval prejšnji režim, vzpostavljati kulturo dialoga.


Otroški pevski zbor. Foto: arhiv župnije


V ta namen so začele nastajati različne župnijske skupine, kulturno društvo in župnijski list Vogelni kamen. Na tak način so vernike pritegnili v občestvo, da so dobivali duhovne spodbude in bili informirani o dogajanju v župniji. »V tako veliki mestni župniji se ljudje med seboj ne poznajo, zato so taka povezovanja potrebna,« pove župnik Edvard Vajda.

Stavbe in okolica cerkve so klicali po temeljiti obnovi

K temu župnik doda, da so tudi stavbe in okolica cerkve klicali po temeljiti obnovi. V letih 1990–1992 so temeljito obnovili notranjost župnijske cerkve in orgle.


Panorama Raven na Koroškem. Foto: arhiv župnije


Kasneje so, v letih od 2000 do 2016, zgradili župnijski dom in obnovili zunanjost cerkve ter njeno okolico. Župnija je pridobila primerne prostore za pastoralno dejavnost in za bivanje duhovnikov.

S hvaležnostjo se spominjajo župnika, ki je vodil velika obnovitvena dela

Tu je potrebno izpostaviti pridne župljane, ki so darovali na tisoče prostovoljnih ur, da je župnijski dom zrastel, da so otroci dobili primerne prostore za verouk, da so pridobili manjšo dvorano, ki služi za srečanja, predavanja, pevske vaje in druge dejavnosti.


Odrasli pevski zbor. Foto: arhiv župnije


Bilo je veliko pridnih prostovoljcev pri obnovi cerkve in nazadnje njene okolice. Kdor je prispeval svoj delček časa in denarnih darov, zdaj s ponosom zre na lepo urejen župnijski dom s cerkvijo in okolico, ki se na majhnem hribčku kaže vsemu mestu.

Prav tako se verniki, ki se zavedajo teh pridobitev s hvaležnostjo spominjajo župnika, ki je vodil ta velika obnovitvena dela.
_ _ _

PREBERITE ŠE PREJŠNJE REPORTAŽE:

- Ambrus

- Dol pri Ljubljani

-
Stara Loka

-
Žalec

-
Ponikva


*Družina na facebooku
TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh