Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Šmartno ob Paki

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 09. 12. 2022 / 10:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2022 / 10:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Šmartno ob Paki
Šmartno ob Paki. FOTO: Ivo Žajdela

Reportaža o župniji Šmartno ob Paki

Župnija Šmartno ob Paki letos obhaja 760. obletnico omembe cerkve sv. Martina.

Maš se ob nedeljah udeležuje med 380 vernikov in več, zaradi korone je bilo na primer marca 2022 pri štetju navzočih 192 vernikov.

Ob nedeljah imajo tri maše, ena od teh je pri podružnici sv. Janeza Krstnika v Gorenju, in sobotno večerno, ki velja za nedeljsko.

Celotno reportažo o Župniji Šmartno ob Paki preberite v novi številki tednika Družina (49/2022).

Bogoslužje, skrb za živo občestvo, oznanjevanje, gospodarstvo, karitativna dejavnost

Župnijski pastoralni svet sestavlja 30 članov, ki jih izvolijo iz desetih vaških skupnosti, torej iz vsake skupnosti po dva (na kandidatni listi so najmanj po štirje člani iz vsake vaške skupnosti). Župnik imenuje še pet do sedem članov. Novega so izvolili 16. oktobra.

Člani ŽPS imajo sestanke običajno enkrat mesečno. Srečanje začnejo z molitvijo desetke rožnega venca, nadaljujejo s pregledom opravljenih del po zapisniku z zadnjega srečanja, sledi obravnava gradiva iz priročnika za člane ŽPS, ki se nanaša na pripravo na bogoslužje.

V vsebino se duhovno poglobijo, o njej razpravljajo, dajejo mnenja glede na opažanja v domači župnijski skupnosti, dajejo predloge in iščejo rešitve. Na sestankih ŽPS obravnavajo pobude in vprašanja, ki se nanašajo na razna dela v župniji.

Program dela ŽPS so strnili v šest sklopov: bogoslužje, skrb za živo občestvo, oznanjevanje, gospodarstvo, karitativna dejavnost in ostalo. Vsebino sestanka, razprave in sklepe skrbno zapisuje zapisničarka.

Župnijska cerkev sv. Martina. FOTO: Ivo Žajdela

Župniku so v oporo cerkveni ključarji in člani ŽPS

Župnik Ivan Napret je za Družino dejal, da so mu v oporo sodelavci v vrstah cerkvenih ključarjev in člani župnijskega pastoralnega sveta. »Hvaležen sem jim, saj s sodelovanjem, pobudami ter tudi romanjem enkrat na leto bogatijo in poživljajo versko življenje,« je vesel župnik in doda, da se veseli pevcev v treh zborih, mešanem, mladinskem Serafiki in zboru Franc Klančnik, ki prepeva na prvo nedeljo v mesecu.

Glavni oltar v župnijski cerkvi sv. Martina. FOTO: Ivo Žajdela

V župniji ima pomembno mesto župnijska Karitas

Že nekaj let mladi animatorji pripravljajo petdnevni oratorij, ki se ga udeležuje okrog 60 otrok.

V župniji ima pomembno mesto župnijska Karitas. Vanjo je vključenih 20 prostovoljcev. S svojo aktivnostjo pomagajo ostarelim ali bolnim do lepšega božiča in velike noči, otrokom pa do šolskih zvezkov.

Odprtje in blagoslov župnijske knjižnice leta 2017. VIR: arhiv župnije

Čut pripadnosti župniji se je pokazal, ko so obnavljali obe cerkvi

Zavest pripadnosti cerkvi jim dajo vsakoletna romanja na Brezje, udeležujejo se molitvenih srečanj v Petrovčah, obhajanj Slomškove nedelje, obiskujejo samostane in druge Božje poti v Sloveniji. Skupaj so romali v Lurd, Rim, v kraje p. Pija ter se udeležili srečanj Slovencev in Hrvatov.

Čut pripadnosti župniji se je pokazal, ko so obnavljali župnijsko in podružnično cerkev. Obnovili so oba zvonika, za obe cerkvi kupili nove zvonove, pri podružnici leta 1998, pri župnijski pa leta 2009.

Župnik Ivan Napret je tudi letošnji zlatomašnik. FOTO: Ivo Žajdela

Od leta 2011 imajo nove orgle

Leta 2011 so na povečanem koru v župnijski cerkvi postavili nove orgle, obnovili so strehe na gospodarskem poslopju, cerkvi v Gorenju, kaplaniji, mežnariji v Gorenju, obnovili so oltarje v župnijski in podružnični cerkvi.

Leta 2017 so uredili prostor za župnijsko knjižnico, v kateri imajo dva tisoč knjig, in dvakrat mesečno imajo bralci priložnost, da jo obiščejo. Za zdaj ima 40 članov.

Voditeljica knjižnice in profesorica Jelka Kvartič zbira in navdušuje otroke za branje knjig pri Slomškovem bralnem priznanju.

Več v Družini, številka 49.

Nalaganje
Nazaj na vrh