Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Sv. Helena – Dolsko

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 19. 10. 2022 / 07:31
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2022 / 16:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Sv. Helena – Dolsko
Župnijska cerkev sv. Helene v Dolskem. FOTO: Ivo Žajdela

Reportaža o župniji Sv. Helena – Dolsko

Župnija Sv. Helena – Dolsko leži severovzhodno od Ljubljane, v smeri proti Litiji in ob reki Savi. Čeprav je blizu Ljubljane in blizu avtoceste, gre za pretežno podeželsko župnijo.

Župnija je pastoralno zelo razgibana

»ŽPS je dejaven,« je vesel župnik Primož Meglič ter doda, da jih redno vključi tudi v večje pastoralne odločitve in jih vpraša za mnenje.

Karitas lepo skrbi za uboge in dejavno sodeluje tudi pri vsem župnijskem dogajanju. Imajo tri zbore, ki so dejavni in vedno poskrbijo za lepo petje pri prazničnih bogoslužjih.

Mladinska skupina se zbira ob sobotah in počasi pridobiva tudi nove člane. Župniku pri verouku pomagajo dve katehistinji in katehet. V župniji so dejavni tudi skavti. Imajo eno zakonsko skupino.

Župnijska cerkev sv. Helene v Dolskem. FOTO: Ivo Žajdela

Društvo misijonarja dr. Janeza Janeža

Ministrantska skupina lepo raste in se hitro uči. Poseben blagoslov za župnijo je mežnar, ki v župnijski cerkvi poskrbi za res veliko stvari.

Posebej pa omeni Društvo misijonarja dr. Janeza Janeža. Janez Janež je doma iz Dolskega in je kot misijonar na Tajvanu naredil veliko dobrega. Društvo se prijavlja na občinske razpise ter izpelje in podpre določene projekte. Zavest o rojaku Janezu Janežu in o njegovem delu je med krajani še posebej živa, saj je ravno Društvo posebej raziskalo njegovo delo in pomen.

Župnik je hvaležen predvsem za vse tiste posameznike, ki sami pridejo do njega z idejo in poskrbijo za njeno realizacijo.

Glavni oltar župnijske cerkve sv. Helene v Dolskem. FOTO: Ivo Žajdela

Lepo in urejeno bogoslužje jim veliko pomeni

Župnik Primož Meglič meni, da imajo prebivalci župnije lep odnos do Cerkve, vere in bogoslužja.

»Obisk pri mašah, predvsem ob praznikih, je zelo lep. Presenetilo me je na začetku, ko so samoiniciativno za kak praznik med tednom poskrbeli za petje.

Lepo in urejeno bogoslužje jim veliko pomeni. Mislim, da tudi vero jemljejo kot pomemben del življenja, vsaj nedeljniki. Opažam, da če je župniku pomemben kakšen praznik ali kakšna pobožnost, bodo hitro vzeli tudi za svoje.«

Letos praznujejo 200. obletnico posvetitve župnijske cerkve.

Reportaža je objavljena v 42. številki Družine.

Župnik Primož Meglič. FOTO: Ivo Žajdela

Nalaganje
Nazaj na vrh