Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji sv. Petra in Pavla – Ptuj

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 23. 04. 2020 / 07:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2020 / 06:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji sv. Petra in Pavla – Ptuj

Reportaža o župniji sv. Petra in Pavla – Ptuj

Župnija sv. Petra in Pavla, ustanovljena leta 1785, je ena od treh na Ptuju, ki jo vodijo patri minoriti.

Župnija sv. Petra in Pavla je ena od treh na Ptuju, ki jo vodijo patri minoriti. Ustanovljena je bila z Jožefinskimi reformami leta 1785.


Nova cerkev in minoritski samostan. Foto: Ivo Žajdela

Na Ptuju obstajajo tri župnije: nadžupnija sv. Jurija, župnija sv. Petra in Pavla in župnija sv. Ožbalta. Od leta 2016 vse tri župnije pastoralno oskrbujemo bratje minoriti iz minoritskega samostana sv. Petra in Pavla.

Zaveznika letala so januarja 1945 uničila cerkev

Župnija je bila ustanovljena z Jožefinskimi reformami leta 1785. Tako nima nepremičnin. A vendar že trideset let tečejo velika dela. Minoritska cerkev sv. Petra in Pavla je bila 4. januarja 1945 bombardirana in popolnoma uničena. V 90. letih so rekonstruirali gotski prezbiterij.


Pogled na minoritski samostan z gradu. Foto: Ivo Žajdela

Nato so se začela prizadevanja za rušenje pošte, ki je bila postavljena na mestu cerkvene ladje. Ta prizadevanja so obrodila sadove leta 2001, ko je bil blagoslovljen temelji kamen za ladjo cerkve. V desetih letih so uspeli zgraditi cerkev, ki ima zunanjo obliko takšno, kot je bila pred porušitvijo z baročnim pročeljem, notranjost pa so prilagodili sedanjemu času.

Pripravljajo se na nove orgle

Pred kratkim so sprejeli odločitev, da bodo pristopili še k izdelavi novih orgel. Tako jih v prihodnjih dveh letih čaka velik finančni zalogaj, ki ga ne bo lahko zbrati. Verniki so v vseh teh letih veliko fizično pomagali pri obnovitvenih delih in po svojih zmožnostih finančno pomagali, da so se uresničile želje vernikov in patrov po ponovni izgradnji cerkve. Skrbijo tudi za podružnico sv. Roka, kjer so obnovili glavni oltar in delno streho. Obnovo zunanjosti je dočakala tudi pokopališka kapela.


Otroški zbor in orkester Zasebne glasbene šole sv. Petra in Pavla / Arhiv župnije.

Pastoralno delo vodi p. Milan Kos

P. Milan Kos je bil po končani službi provincialnega ministra slovenske minoritske province leta 2018 imenovan za župnika sodelavca v vseh treh ptujskih župnijah. Pastoralno delo so si bratje razdelili s pastoralnimi dekreti in tako je bila njemu zaupana odgovornost za minoritsko župnijo sv. Petra in Pavla.


Župnijski pevski zbor ob prazniku sv. Cecilije / Arhiv župnije

Kot pove je pastoralno delo organizirano v dogovoru z ostalima dvema župnijama. »Na tedenskih sestankih duhovniki s pastoralnimi dekreti načrtujemo in usklajujemo pastoralno delo. V veliki pomoč so tudi ostali patri iz samostana in predvsem laični sodelavci, ki so zavzeti in odgovorni pri sovjih zadolžitvah.«

V ptujskih župnijah poteka proces združevanja pastoralnega dela

Župnija je vključena v proces združevanja, kar pomeni, da vernike spodbujajo najprej k čutu, da ne pripadajo samo določeni župniji, ampak so del enotnega krščanskega občestva na Ptuju. V smislu tega župnijske slovesnosti niso namenjene samo župljanom določene župnije, ampak vsem vernikom Ptuja. Skušajo se izogibati podvajanju župnijskih skupin in v vsaki župniji ponuditi skupine, ki so odprte za vernike iz vseh treh župnij. Potekajo tudi skupne priprave na zakramente in med ostalim tudi vsako leto skupna slovesnost sv. birme v eni izmed župnij.

Več v reportaži v 18. številki Družine.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh