Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža, župnija Sveti Andraž v Slovenskih goricah

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 13. 01. 2023 / 18:05
Oznake: Duhovnik, Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2024 / 09:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža, župnija Sveti Andraž v Slovenskih goricah
Središče župnije in občine Sveti Andraž. Vir: Občina Sveti Andraž

Reportaža, župnija Sveti Andraž v Slovenskih goricah

V Slovenskih goricah, nad Pesniško dolino jugovzhodno od Lenarta, se na pobočju pne kraj Vitomarci, nekoč Sveti Andraž, danes se po nekdanjem imenu imenujeta župnija in občina.

Leta 2022 so obnovili fasado župnijske cerkve

Župnija Sv. Andraž ima le župnijsko cerkev in nima nobene podružnice. Pri vzdrževanju cerkve in drugih cerkvenih stavb ljudje radi sodelujejo in pomagajo na različne načine. Čiščenje in krašenje cerkve imajo organizirano po vaseh, v župniji je sedem vasi, ki se za to nalogo ena za drugo zvrstijo v sedmih mesecih. Ker nabirke pri mašah ob nedeljah, praznikih in pogrebih niso le simbolične, ti prispevki zadoščajo za redne stroške in vzdrževanje stavb.

Za večje obnove ali investicije zbirajo prispevke po gospodinjstvih. Pri lanski obnovi fasade cerkve in ureditvi okolja so na ta način zbrali toliko sredstev, da so računi že skoraj poravnani.

27. novembra 2022 je nadškof Cvikl blagoslovil obnovitev fasade na župnijski cerkvi in ureditev okolice. FOTO: Ivo Žajdela

Slovenjegoriški človek je tradicionalno dober, gostoljuben in veren

Posebnost župnije je 18 kapel, ki so opisane v posebni občinski zgibanki. Vse so obnovljene in urejene. Obnovili so jih lastniki, vaščani in občina.

Župnijski upravitelj Mirko Krašovec pravi, da so več kot 500 let stara župnijska cerkev in številne kapele »živi spomeniki vere prednikov ter za sedanje generacije, ki v bogati materialni in duhovni dediščini dobiva navdih za duhovno smer življenja.

Znano je, da je slovenjegoriški človek zelo povezan z naravo, je tradicionalno dober, gostoljuben in veren.«

Sveti Andraž, župnijska cerkev sv. Andreja, glavni oltar. FOTO: Ivo Žajdela

Ljudje so na splošno naklonjeni župniji

Župnija ima okoli 1.250 prebivalcev in toliko vernikov. »V času mojega delovanja v župniji še nisem zasledil informacije, da se kdo ne bi prišteval med vernike župnije.

Ljudje so na splošno naklonjeni župniji, ki jo krasi čudovita župnijska cerkev, lepo urejene kapele in zavedni farani. Obisk nedeljskih maš je od 100 do 120 ljudi.

Imajo dve maši, ob 8. uri za žive in rajne župljane, ob 10. uri po namenu posameznih vernikov. Vsako drugo nedeljo v mesecu imajo »otroško mašo«, pri njej se zbere tudi do 160 ljudi.

 Župnijski upravitelj Mirko Krašovec. FOTO: Ivo Žajdela

Andraževa nedelja je tudi sestavni del praznika občine

Mirko Krašovec pove, da imajo prebivalci župnije dober odnos do Cerkve, vere in bogoslužja. »Ob raznih oblikah in priložnostih (krsti, poroke, pogrebi) se vsi srečajo z bogoslužjem z izrazom vere. Na dan vseh svetih se skoraj vsi zberejo pri maši na pokopališču in zbrano sodelujejo. Pogrebi so vsi z mašo in zbrano sodelujejo tudi tisti, ki sicer ne hodijo v cerkev. Pogrebi so torej odlična spodbuda v rasti duhovnega življenja.«

Posamezniki in skupine radi pomagajo pri pripravi na maše. Vsestransko sodelovanje pa se kaže pri pripravi praznovanj za večje praznike ali posebne dogodke. Tako npr. pri pripravi Andraževe nedelje konec novembra aktivno sodelujejo vse skupine v župniji ter vsa občinska društva. Andraževa nedelja je tudi sestavni del praznika občine.

Več o župniji lahko preberete v aktualni številki tednika Družina (2/2023). 


Nalaganje
Nazaj na vrh