Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Tržič - Bistrica

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 31. 03. 2021 / 04:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2021 / 12:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Tržič - Bistrica

Reportaža o župniji Tržič - Bistrica

Pred 50 leti so v Bistrici pri Tržiču ustanovili novo župnijo, posvetili so jo sv. Mariji Goretti.

Župnijski dom sv. Marije Goretti s kapelo. FOTO: Ivo Žajdela



Pred 50 leti so v Bistrici pri Tržiču ustanovili novo župnijo, posvetili so jo sv. Mariji Goretti.

Župnija Tržič – Bistrica šteje okoli 4.500 ljudi, vernikov je približno 3.000. V letu 2020 je bilo krščenih trinajst otrok, šest otrok je bilo pri prvem obhajilu, birme ni bilo, zakrament svetega zakona sta sklenila dva para, en domači par se je poročil drugje.

Cerkvenih pogrebov je bilo 38, bolniško maziljenje je prejelo 64 oseb. Veroučno šolo je v letu 2020 obiskovalo 85 otrok. V obdobju 2020–2021 se 25 otrok pripravlja na prejem zakramenta birme.

V letu 2020 je bilo nedeljnikov okoli 160 (bilo je že leto koronavirusa), v normalnih razmerah jih je okoli 260.


Pogled proti oltarju s tapiserijo Staneta Kregarja. FOTO: Ivo Žajdela



Solidarno sodelujejo pri organizaciji pastoralnega dela

ŽPS Tržič - Bistrica šteje dvanajst članov. Je zelo dejaven in pripravljen pomagati župniku. Župnik David Jensterle pove, da se nikoli ne pritožujejo, pač pa solidarno sodelujejo pri organizaciji pastoralnega dela.

Mešani pevski zbor poje pri nedeljskih in prazničnih mašah. Člani zbora so vedno pripravljeni brati Božjo besedo in prošnje. Skupni otroški in mladinski zbor poje pri mašah v župniji Tržič - Bistrica kot v župniji Duplje.

Mladinska skupina je maloštevilna in združuje mlade iz obeh župnij. Vedno so pripravljeni pomagati kot animatorji pri duhovnih vajah za birmance, na oratoriju in čiščenju kapele sv. Marije Goretti.


Podoba zavetnice sv. Marije Goretti na tapiseriji Staneta Kregarja. FOTO: Ivo Žajdela


Trenutno deluje še organizacijski odbor ob 50-obletnici župnije

Trenutno ima župnija eno katehistinjo, ki vodi tudi omenjeni otroško-mladinski zbor. Župnijska Karitas poleg domače župnije oskrbuje tudi potrebne v župniji Tržič.

Enkrat mesečno imajo v Tržiču odprto skladišče za hrano za pomoči potrebne ljudi. Hrano vozijo tudi na domove tistih, ki na morejo priti v skladišče. Župniji pomagajo s strežbo pri župnijskih slovesnostih. Dejaven je tudi gospodarski svet, ki župniku pomaga pri gospodarskih zadevah.

Trenutno deluje še posebna skupina, organizacijski odbor ob 50-obletnici župnije. Tu so trije člani, ki župniku zelo pomagajo.


Župljani na romanju. FOTO: arhiv župnije

Radodarni so, ko vidijo, da se kaj koristnega in potrebnega dela

Naredili so veliko delovnih akcij. Nekateri so pri tem sodelovali tako, da so pripravili malice za ostale. Ponosni so na skupino žena, ki vsako leto izdeluje bagance za cvetno nedeljo, dobljene darove zanje podarijo župniji. Karitas ima tudi podpornike, ki pomagajo z darovi ali pa zanjo naredijo kakšno dobro delo. Tudi radodarni so, ko vidijo, da se kaj koristnega in potrebnega dela.

Župnik je predvsem vesel, da skupaj kot občestvo darujejo mašo. »Ni težave dobiti bralcev za branje božje besede. Pevski zbor rad poje pri nedeljskih mašah in raznih slovesnostih. Tudi nekateri mladi vidijo potrebe župnije in pomagajo.

Tudi ni bil problem dobiti prostovoljcev, ko smo snemali film o sv. Mariji Goretti z naslovom Nebeška lilija in ko smo pripravljali roman o spreobrnjenju Aleksandra Serenellija, morilca sv. Marije Goretti, z naslovom Klicali so me številka 3142. Napisal ga je duhovnik Aco Jerant


Župljani z nadškofom Alojzijem Uranom. FOTO: arhiv župnije


*Več v reportaži v velikonočni Družini (14–15/2021).*

*Družina na facebooku TUKAJ.*

*Družina na twitterju TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh