Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Republika Slovenija predlagala Pedra Opeko za nagrado Fundacije kralja Baudouina

Objava: 05. 06. 2012 / 08:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Republika Slovenija predlagala Pedra Opeko za nagrado Fundacije kralja Baudouina

Ministrstvo za zunanje zadeve je nominiralo Pedra Opeko zaradi njegovega izjemnega humanitarnega dela in skrbi za ljudi, ki so v glavnem mestu Madagaskarja Antananarivu živeli v skrajni bedi na mestnem odlagališču smeti.

S Tiskovnega urada SŠK so nas opozorili, da je minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec v letošnjem februarju predlagal misijonarja Pedra Opeko za Afriško razvojno nagrado Fundacije kralja Baudouina za 2012-2013 (King Baudoin African Development Prize). Ministrstvo za zunanje zadeve je nominiralo Pedra Opeko zaradi njegovega izjemnega humanitarnega dela in skrbi za ljudi, ki so v glavnem mestu Madagaskarja Antananarivu živeli v skrajni bedi na mestnem odlagališču smeti.


Kot poročajo na uradni spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, je Pedro Opeka v svojem odzivu na imenovanje zapisal, da nominacijo posveča za nagrado vsem revnim ljudem, ki se borijo za dostojanstvo in si prizadevajo za boljše življenje.

Na spletni strani MZZ je nato na kratko predstavljeno življenje slovenskega misijonarja:

Pedro Opeka, ki se je 29. junija 1948 rodil slovenskim staršem v Buenos Airesu, je po mašniškem posvečenju leta 1976 odšel na Madagaskar, kjer je pomoč ponudil ljudem, katerih življenje je bilo enolično brskanje po odpadkih in vsakodnevna borba za preživetje.

Vse do danes posveča svoje življenje najrevnejšim in najranljivejšim. Prav posebno skrb namenja otrokom. Smetiščarje mu je uspelo povezati, jim vrniti samozaupanje. Zanje je našel delo, jim pomagal delo sprejeti in začel z njimi graditi stanovanja, vasi, šole, športne dvorane, cerkve idr. Danes v petih novozgrajenih vaseh živi okvirno 20.000 ljudi, več kot polovica je otrok mlajših od petnajst let. Novozgrajene šole obiskuje okvirno 9.500 otrok, katerim je zagotovljen tudi obrok riža na dan. Pedro Opeka je ustanovitelj humanitarnega združenja Akamasoa (‘Dobri prijatelji’ v malgaškem jeziku), ki je od ustanovitve leta 1990 v različnih oblikah pomoč nudilo okvirno 300.000 najrevnejšim.

Kot še poročajo na spletni strani MZZ, je Ministrstvo za zunanje zadeve v letu 2010 finančno podprlo projekt oskrbe otrok iz smetišča s hrano v centru Akamasoa na Madagaskarju, ki ga izvedlo Misijonsko središče Slovenije. Namen projekta je bil omogočiti revnim otrokom en topel obrok hrane na dan. Misijonsko središče Slovenije še vedno vodi zbiranje sredstev za akcijo Pedro Opeka - akcija obrok riža na dan - vsak dan.

Pedro Opeka je za svoje humanitarno delo je prejel številna priznanja, med drugim mu je decembra 2009 predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk podelil Zlati red za zasluge. Nominiran je bil tudi za Nobelovo nagrado za mir.

Afriško razvojno nagrado Fundacije kralja Baudouina podeljuje Fundacija kralja Baudouina (King Baudouin Foundation), ki je bila ustanovljena že leta 1976, ob praznovanju petindvajsete obletnice vladavine belgijskega kralja Baudouina I. Dobitnik nagrade bo predvidoma objavljen januarja 2013. Nagrada je naslednica Mednarodne razvojne nagrade Fundacije kralja Baudouina (King Baudoin International Development Prize), ki jo je fundacija ustanovila leta 1978 z namenom promoviranja družbenega napredka v državah v razvoju. Po treh desetletjih se bo nagrada osredotočila zgolj na afriško celino in ne na mednarodne dosežke na področju razvoja.

Afriška razvojna nagrada Fundacije kralja Baudouina je namenjena posameznikom ali organizacijam, ki so znatno prispevali k razvoju v Afriki. Posebna pozornost je namenjena dosežkom in dejavnostim, ki so znatno izboljšali kakovost življenja v skupnostih, v katerih posamezniki/organizacije delujejo. Še posebej cenjene so dejavnosti, ki vplivajo na opolnomočenje lokalnih skupnosti.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh